Direct naar inhoud

Myriam Vander Stichele

Senior Onderzoeker

Myriam Vander Stichele doet momenteel onderzoek naar de wereldwijde impact van de financiële sector op mens en planeet. Sinds 2008 heeft ze de besluitvorming van de EU en de G20 over financiële hervormingen op de voet gevolgd om de eisen van maatschappelijke organisaties voor verandering te ondersteunen.

Een van haar onderwerpen was het blootleggen van de invloed van derivatenmarkten voor landbouwgrondstoffen en hun financiële deelnemers op de wereldwijde voedselprijzen. Meer recentelijk analyseerde ze kritisch de maatregelen en regelgeving die in de EU en Aziatische landen zijn geïmplementeerd om meer geld naar klimaatmitigatie en duurzame ontwikkeling te sluizen. Myriam heeft uitgebreide ervaring in onderzoek en belangenbehartiging op het gebied van vrijhandels- en investeringsovereenkomsten, vooral met betrekking tot de (financiële) dienstensector, evenals de rol van supermarkten in de voedselvoorzieningsketens.

Voordat ze bij SOMO kwam, coördineerde Myriam Europese maatschappelijke organisaties die toezicht hielden op het EU-handelsbeleid tijdens de onderhandelingen die leidden tot de oprichting van de Wereldhandelsorganisatie, waarbij ze nauw samenwerkte met maatschappelijke organisaties uit ontwikkelingslanden. Myriam heeft een Master in Moderne Geschiedenis van de Universiteit van Leuven en een Master in Filosofie in Internationale Betrekkingen van de Universiteit van Cambridge (VK).

Gerelateerde content

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.