Presentatie voor het Belgisch sociaal forum
De leden van de Wereldhandelsorganisatie, nu 145 landen, hebben verschillende handelsakkoorden afgesloten die sinds 1995 in werking zijn gegaan. Een daarvan is het akkoord over handel in diensten (General Agreement on Trade in Services, GATS). De diensten die onder het GATS-verdrag in de WTO vallen zijn van allerlei soort: a) basisdiensten zoals waterdistributie of -zuivering, elektriciteit, telefoon, post, gezondheidszorg, onderwijs; maar ook: b) toerisme, kunst- en cultuur-“producten” en media, banken en verzekeringen, transport, professionele diensten zoals advocatuur en architectuur. lees meer mindergerelateerde content
Europese ngos ontkrachten de mythen rond het Energy Charter Treaty
Vijf jaar na de ondertekening van het Klimaatakkoord in Parijs, neemt de bezorgdheid toe over een ander, minder bekend internationaal verdrag: het Energy Charter Treaty. Dit verdrag is in veel opzichten de tegenpool van het…
Wat kan SOMO Services voor u betekenen?
lees meerMaak coronavaccins en -behandelingen toegankelijk voor iedereen
Meer dan honderd maatschappelijke organisaties, waaronder SOMO, vragen in deze open brief aan het Europese parlement en de nationale parlementen om een voorstel te steunen dat de toegang tot coronavaccins en -behandeling toegankelijk en betaalbaar…
Online klachtenformulier gaat zorgen CETA niet wegnemen
Handel Anders!
Online lancering publicatie ‘Handel Anders’
Op donderdag 12 november om 16:00 uur publiceert de coalitie ‘Handel Anders’ (waar SOMO deel van uitmaakt) een plan voor een alternatief handelsbeleid. De lancering van het onderzoek vindt plaats in Nieuwspoort en is online te…
Solidariteit met Indonesiërs tegen omnibuswet
SOMO steunt een verklaring van het Asia Europe People’s Forum (AEPF) in solidariteit met Indonesiërs die strijden voor het terugwinnen van democratische rechten en economische soevereiniteit tegen de monopolistische macht van oligarchen en bedrijven in…
Rio Tinto, ontwijk de vragen niet
Op 13 mei stuurden SOMO en zeven andere organisaties een open brief aan Rio Tinto, omdat het mijnbouwbedrijf geen adequate antwoorden had gegeven op onze vragen tijdens de aandeelhoudersvergadering in Londen op 8 april. In de…
Open brief aan Rio Tinto
SOMO en zeven andere NGO’s hebben een gezamenlijke brief gestuurd aan mijnbouwmultinational Rio Tinto met een formele klacht over de gebrekkige beantwoording van vragen van aandeelhouders en gevolmachtigden tijdens de jaarlijkse algemene vergadering van het…
Rio Tinto aandeelhouders: jullie dividenden zijn geroofd uit Mongolië
Hoe het IMF, de Wereldbank, de VS en Rio Tinto Mongolië ondermijnen
In dit online verhaal laten SOMO en ngo OT Watch zien, hoe internationale zakelijke en diplomatieke druk er in de afgelopen 30 jaar voor zorgden dat Mongolië niet kan profiteren van zijn eigen grondstoffen. Dit…
Delen