Direct naar inhoud

Meer dan 500 EP-kandidaten beloven invloed financiële lobby aan te vechten

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Geschreven door:
Geschreven door: Myriam Vander Stichele
Gepubliceerd op:

Dankzij een campagne van de Change Finance coalitie(opens in new window) hebben al meer al 540 kandidaten(opens in new window) voor het het Europees Parlement toegezegd dat ze de grote invloed van de lobby van de financiële sector op de Europese besluitvorming willen verminderen.

De financiële crisis heeft helaas nog niet geleid tot de hervormingen die nodig zijn om een nieuwe crisis te voorkomen en het financieel systeem meer in dienst te stellen van burgers en het milieu. Dit komt vooral door de macht die de financiële lobby uitoefent op de EU-instellingen.

Enorme financiële lobby

Er is een leger van meer dan 1.700 lobbyisten die de belangen banken, beleggingsfondsen en verzekeringsmaatschappijen vertegenwoordigen. Deze financiële lobby heeft hervormingen geblokkeerd die nodig zijn om te voorkomen dat we slaapwandelend in een nieuwe crisis terecht komen en klimaatverandering blijven financieren.

Fundamentele verandering nodig

De afgelopen jaren zijn enkele kleine stappen gezet door EU-instellingen en het Europees Parlement om de disproportionele invloed van de financiële lobby in te dammen. Maar volgens de Change Finance coalitie is er nog een lange weg te gaan. Change Finance vraagt om een fundamentele hervorming van het financiële stelsel.(opens in new window)

De coalitie bestaat uit burgers, maatschappelijke organisaties, liefdadigheidsinstellingen, denktanks, milieuorganisaties, kerkelijke organisaties en vakbonden uit heel Europa.

Door het ondertekenen van een belofte(opens in new window) verbinden de Europarliamentariërs zich aan vijf maatregelen die de financiële lobby minder macht geven.

“Het is onze hoop om met deze toezeggingen een sterke politieke wil op te bouwen in het nieuwe parlement, nog voordat het is bijeengeroepen. Zo kunnen Europarlementariërs onmiddellijk aan financiële hervormingen beginnen waarin ze de belangen van burgers boven die van de financiële sector stellen.” – Myriam Vander Stichele (SOMO)

Burgers kunnen tot 23 mei online een bericht sturen(opens in new window) aan kandidaten die de belofte nog niet hebben ondertekend en hen aansporen om dit alsnog te doen.

Meer informatie nodig?

Partners

  • Change Finance

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Geschreven door:
Geschreven door: Myriam Vander Stichele
Gepubliceerd op:

Gerelateerde content

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.