Artikel IV wil export van diensten door ontwikkelingslanden bevorderen
Het WTO-verdrag over handel in diensten (GATS) bevat enkele regels ten gunste van ontwikkelingslanden. Artikel IV is de regel die het meest expliciet maatregelen bevat om landen in het Zuiden te ondersteunen. Deze briefing paper geeft aan waarom die regel niet voldoende is om de problemen van ontwikkelingslanden in de dienstensector aan te pakken. lees meer mindergerelateerde content
Viering 60 jaar Nederlandse investeringsverdragen geen reden voor feestje
Nederland viert op 23 mei 60 jaar bilaterale investeringsverdragen. In 1963 sloot Nederland zijn eerste verdrag met Tunesië. Deze verdragen zouden een belangrijke rol moeten spelen bij het beschermen van buitenlandse investeringen van Nederlandse bedrijven….
Nederlandse Bilaterale Investeringsverdragen
Elektrische auto’s zijn een goede zaak – maar niet als iedereen er een bezit
Terwijl de EU klaar staat om een nieuwe verordening goed te keuren die de duurzaamheid van batterijen voor elektrische voertuigen moet verbeteren, publiceert SOMO een reeks datavisualisaties over de enorme geplande toename van zogenaamde ‘gigafabrieken’…
Europa negeert uitbuiting, als het gaat om steenkool uit Colombia
Rechter veegt schadeclaims RWE en Uniper van tafel
De Nederlandse overheid hoeft geen schadevegoeding te betalen aan energiegiganten RWE en Uniper, oordeelde de rechtbank in Den Haag vandaag. De energiebedrijven hadden claims van respectievlijk EUR 1,4 miljard en EUR 1 miljard neergelegd bij…
Hoe klimaatonderhandelaars met het bedrijfsleven de klimaatfinanciering voor ontwikkelingslanden ondermijnden
COP27: goedkeuring van een “gemoderniseerd” ECT opent de deur naar alleen maar meer klimaatchaos
Minister Jetten wil uit de ECT stappen, liefst in Europees verband
Minister Rob Jetten (D66, Energie en Klimaat) heeft zich vandaag in een kamerdebat uitgesproken vóór uittreding uit de Energy Charter Treaty (ECT). Hij geeft hiermee gehoor aan een brede oproep vanuit maatschappelijke organisaties en politieke…
Ook een gemoderniseerde Energy Charter Treaty blijft een struikelblok voor de klimaatdoelen
Kabinet, stap uit het ECT!
Vandaag sturen 12 maatschappelijk organisaties, waaronder Urgenda, FNV, Milieudefensie en Greenpeace, een brandbrief naar de Tweede Kamer, de ministers Jetten en Schreinemacher en minister-president Rutte, om uit het Energiehandvestverdrag (Energy Charter Treaty of ECT) te…