How it is not taking responsibility for abusive practices in palm oil production

Hoe worden grote internationale multinationals, zoals palmoliebedrijven, gefinancierd? En welke rol spelen banken, pensioenfondsen en zogenaamde passieve beleggingsfondsen in het laten voortbestaan van mensenrechten- en milieuschendingen? Waarom nemen financiële instellingen hun verantwoordelijkheid niet om te komen tot groene, sociale en duurzame investeringen?

SOMO onderzocht de diverse financiële instrumenten en complexe financiële stromen waarmee grote bedrijven worden gefinancierd. Dit gebeurde aan de hand van het Salim-conglomeraat, dat dochterondernemingen heeft in Indonesië in de palmolie-industrie.

Deze paper geeft een overzicht van een breed scala aan betrokken financiers wereldwijd en de financiële instrumenten die ze gebruiken. Deze instrumenten zijn ook de basis voor andere winstgevende activiteiten in de financiele sector. Verder biedt de paper inzicht in het ontbreken van een nationaal en internationaal regelgevingskader dat betrekking heeft op de feitelijke werkwijzen van de financiële sector en de invloed daarvan op bedrijven.

lees meer minder
publication cover - The underbelly of the financial world
wilt u een donatie doen?