Direct naar inhoud
Boston Public Library_ATT

Hoe gaat het eigenlijk met ISDS? Deze week bij de VN in New York

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Geschreven door:
Geschreven door: Bart-Jaap Verbeek
Geschreven door: Jenny Pannenbecker
Gepubliceerd op:

Na alle demonstraties(opens in new window) en protesten(opens in new window) rondom TTIP en ISDS bijna twee jaar geleden, is het weer stil geworden op straat en in de media. Na de publieke verontwaardiging die tienduizenden mensen op de been bracht, heeft de internationale politiek het proces weer overgenomen: De Europese Commissie bijvoorbeeld, heeft hard gewerkt aan een nieuw voorstel voor ISDS ‘light’. Dat voorstel wordt deze week besproken bij de VN en SOMO-onderzoeker Bart-Jaap Verbeek is in New York om de besprekingen te volgen.

Het Europese voorstel wordt de komende dagen besproken in een werkgroep van die uitsluitend bezig is met de hervorming van ISDS. Dit voorstel gaat vooral over de manier waaróp geschillen tussen bedrijven en staten moeten worden opgelost. Kern van het Europese voorstel is een nieuw gerechtshof, het zogenaamde Multilaterial Investment Court(opens in new window) of MIC. Dit voorstel is op dit moment het enige concrete voorstel voor een ‘ander soort ISDS’. En hoewel het MIC tegemoet komt aan een aantal bezwaren, blijft het scheve fundament van ISDS onaangetast: alleen bedrijven hebben rechten en alleen staten hebben plichten.

SOMO heeft, samen met CIEL(opens in new window) , ClientEarth(opens in new window) en Transport & Environment(opens in new window) , een aantal aanbevelingen op papier gezet voor een werkelijke hervorming van ISDS. Bijvoorbeeld door ook staten de mogelijkheid te geven om een claim in te dienen tegen een bedrijf. Of door bedrijven de mogelijkheid een claim in te dienen te ontzeggen, als ze mensenrechten schenden. Of door bedrijven te verplichten eerst het lokale rechtssysteem in te schakelen en niet meteen een ISDS-claim in te dienen.

In de aanbevelingen aan de werkgroep staan recente en concrete voorbeelden. Zoals bijvoorbeeld de zaak van Copper Mesa Mining Corporation tegen Ecuador. Het bedrijf diende een claim in, Ecuador beëindigde de mijnbouwvergunningen en het bedrijf diende een claim is. Ecuador beëindigde de consessies, omdat het bedrijf  structureel geweld gebruikte tegen burgers rondom de hun . Desondanks ontving CMMC een schadevergoeding van $ 24 miljoen.

Lees alle aanbevelingen hier. Recommendations for revising ISDS

En hoe zat het ook al weer met ISDS? En met TTIP? Hieronder een kort overzicht.

 

Meer informatie nodig?

Partners

  • ICAR

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Geschreven door:
Geschreven door: Bart-Jaap Verbeek
Geschreven door: Jenny Pannenbecker
Gepubliceerd op:

Gerelateerde content

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.