Direct naar inhoud
De Volkskrant

50 jaar investeringsverdragen: via Nederland werd meer dan 100 miljard dollar geclaimd

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Geschreven door:
Geschreven door: Roos van Os
Gepubliceerd op:

Zeker 100 miljard dollar* werd de afgelopen 50 jaar via Nederlandse investeringsverdragen door bedrijven geclaimd bij andere landen, blijkt uit een rapport van Milieudefensie, TNI, SOMO en Both ENDS.

50 jaar ISDS

Hoe werkt dat precies?

Zicht op Youtube. Opens in a new window

 

Vijftigjarig jubileum voor ISDS

In 2018 is het vijftig jaar geleden dat Nederland voor het eerst in een investeringsverdrag introduceerde. Dit heeft internationaal de toon gezet, inmiddels heeft Nederland zelf negentig van dit soort verdragen met andere landen. De vele verdragen die Nederland heeft, bieden aantrekkelijke voorwaarden voor bedrijven. Daarom openen veel multinationals hier een brievenbusbedrijf. Zo kunnen ze zonder echt in Nederland actief te zijn, een claim indienen via een Nederlands investeringsverdrag.

Rolmodel

Nederland gaat haar huidige investeringsverdragen de komende tijd vernieuwen. Volgens Milieudefensie, TNI, Both ENDS en SOMO is het daarom nu tijd voor een grondige herziening van de huidige verdragen.

Freek Bersch van Milieudefensie: “Het is tijd voor écht eerlijke verdragen. Verdragen waarinbelangen van mens en milieu zwaarder wegen dan belangen van multinationals. Laat Nederland deze keer de grondlegger zijn van een eerlijk en duurzaam model dat net als 50 jaar geleden navolging kan vinden in de hele wereld, maar zonder de schadelijke gevolgen van toen.”

Cijfers

  • Aantal verdragen in de wereld met een ISDS-clausule: 3.324
  • Aantal verdragen dat Nederland heeft met andere landen: 90
  • Aantal aangespannen (bekende) ISDS-zaken: 817
  • Aantal ISDS-zaken via Nederland: 96
  • Totaal geclaimd bedrag: $570 mrd
  • Geclaimd via Nederlandse verdragen: $100 mrd

Kom in actie

Vraag via de website van Milieudefensie(opens in new window)  minister Kaag om een hervorming van dit handelsbeleid en kom op 9 februari naar Unfair Claims(opens in new window) in Pakhuis de Zwijger.


*Door het besloten karakter van de ISDS-zaken is van veel claims de hoogte niet te achterhalen. Het werkelijke bedrag ligt waarschijnlijk een stuk hoger.

 

Meer informatie nodig?

Partners

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Geschreven door:
Geschreven door: Roos van Os
Gepubliceerd op:

Gerelateerde content

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.