Zeker 100 miljard dollar* werd de afgelopen 50 jaar via Nederlandse investeringsverdragen door bedrijven geclaimd bij andere landen, blijkt uit een rapport van Milieudefensie, TNI, SOMO en Both ENDS.

publication cover - 50 jaar ISDS

50 jaar ISDS

Een mondiaal machtsmiddel voor multinationals gecreëerd en groot gemaakt door Nederland

Hoe werkt dat precies?

 

Vijftigjarig jubileum voor ISDS

In 2018 is het vijftig jaar geleden dat Nederland voor het eerst het ISDS-arbitragesysteem ISDS is het controversiële arbitragesysteem waarmee buitenlandse investeerders buiten nationale rechters om, overheden kunnen aanklagen voor beleid dat die investeerders raakt. in een investeringsverdrag introduceerde. Dit heeft internationaal de toon gezet, inmiddels heeft Nederland zelf negentig van dit soort verdragen met andere landen. De vele verdragen die Nederland heeft, bieden aantrekkelijke voorwaarden voor bedrijven. Daarom openen veel multinationals hier een brievenbusbedrijf. Zo kunnen ze zonder echt in Nederland actief te zijn, een claim indienen via een Nederlands investeringsverdrag.

Rolmodel

Nederland gaat haar huidige investeringsverdragen de komende tijd vernieuwen. Volgens Milieudefensie, TNI, Both ENDS en SOMO is het daarom nu tijd voor een grondige herziening van de huidige verdragen.

Freek Bersch van Milieudefensie: “Het is tijd voor écht eerlijke verdragen. Verdragen waarinbelangen van mens en milieu zwaarder wegen dan belangen van multinationals. Laat Nederland deze keer de grondlegger zijn van een eerlijk en duurzaam model dat net als 50 jaar geleden navolging kan vinden in de hele wereld, maar zonder de schadelijke gevolgen van toen.”

Cijfers

  • Aantal verdragen in de wereld met een ISDS-clausule: 3.324
  • Aantal verdragen dat Nederland heeft met andere landen: 90
  • Aantal aangespannen (bekende) ISDS-zaken: 817
  • Aantal ISDS-zaken via Nederland: 96
  • Totaal geclaimd bedrag: $570 mrd
  • Geclaimd via Nederlandse verdragen: $100 mrd

Kom in actie

Vraag via de website van Milieudefensie minister Kaag om een hervorming van dit handelsbeleid en kom op 9 februari naar Unfair Claims in Pakhuis de Zwijger.


*Door het besloten karakter van de ISDS-zaken is van veel claims de hoogte niet te achterhalen. Het werkelijke bedrag ligt waarschijnlijk een stuk hoger.