Direct naar inhoud

Alles wat je over TTIP wilt weten II

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

TTIP, het vrijhandelsverdrag waar de Europese Unie en Amerika over onderhandelen, ligt de afgelopen maanden flink onder vuur. Zaterdag demonstreerden honderdduizenden mensen in heel Europe tegen het verdrag. Waar maken zij zich zo druk om? SOMO zet in dit artikel een aantal recente publicaties en video’s over TTIP op een rij.

Wat is TTIP?

TTIP staat voor Transatlantic Trade & Investment Partnership. Het wordt de grootste bilaterale handelsovereenkomst die de EU ooit heeft afgesloten. Samen met andere NGO’s in Nederland en in Europa, doet SOMO al langer onderzoek naar de gevolgen van TTIP voor de Nederlandse economie, naar de geheime on-democratische onderhandelingen en naar de manier waarop grote multinationals invloed uitoefenen op het politieke proces.

Wat is de ISDS-clausule?

ISDS is het controversiële arbitragesysteem waarmee buitenlandse investeerders buiten nationale rechters om, overheden kunnen aanklagen voor beleid dat die investeerders raakt. Afgelopen dinsdag stemde de Tweede Kamer over een motie van de SP, GroenLinks en de ChristenUnie om de omstreden ISDS-clausule uit TTIP te halen. Die motie heeft het niet gehaald, maar ze geeft wel aan dat een groeiend aantal politici zich druk maken over het democratisch gebrek van TTIP.

TTIP is een complex en technisch onderwerp, waar al veel over is geschreven. Hieronder een klein overzicht van video’s, artikelen en publicaties die in de afgelopen maanden zijn gepubliceerd.

Publicaties en artikelen van SOMO

Nog meer informatie over TTIP is o.a. te vinden op

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Gerelateerde content

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.