Direct naar inhoud

Drie miljoen handtekeningen tegen TTIP

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Het Burgerinitiatief Stop TTIP en maatschappelijke organisaties bieden vandaag in Brussel meer dan 3 miljoen handtekeningen tegen handelsverdrag TTIP aan bij de Europese Commissie. Nooit eerder zijn er via een burgerinitiatief zoveel handtekeningen opgehaald in Europa. Bij de overhandiging werden de belangen van burgers op een grote weegschaal symbolisch afgewogen tegen die van het bedrijfsleven.

TTIP en CETA

De drie miljoen ondertekenaars dringen er bij de Europese Commissie op aan om de onderhandelingen over het handelsverdrag met de Verenigde Staten (TTIP) te staken en het handelsverdrag met Canada (CETA) niet te ratificeren. Ze maken zich grote zorgen over cruciale bepalingen in beide verdragen. Zo dreigen standaarden voor arbeid, milieu, privacy en consumenten verlaagd te worden, komen de verdragen niet transparant en ondemocratisch tot stand, en wordt de rechtstaat ondermijnd.

Grote bedrijven zullen profiteren van het verdrag, ten koste van burgers. Bij het aanbieden van de handtekeningen dringt Susan Cohen Jehoram (Greenpeace) er namens de organisaties bij eurocommissaris Cecilia Malmström op aan dat zij met een reactie komt. “De onderhandelingen over TTIP en de ratificatie van CETA moeten stilgelegd worden. Een oproep van zoveel burgers mag de Commissie niet naast zich neerleggen.”

Nederlandse handtekeningen

Vanmiddag om 17.00 uur worden in Den Haag de 100.000 Nederlandse handtekeningen aangeboden aan Minister Ploumen en de woordvoerders van de politieke partijen. Dat gebeurt in het bijzijn van een groot Paard van Troje, dat symbool staat voor de handelsverdragen CETA en TTIP: het lijkt een mooi cadeau maar de bevolking komt straks bedrogen uit.

Maatschappelijke organisaties roepen Ploumen op de 100.000 Nederlandse en 3 miljoen Europese handtekeningen serieus te nemen en er bij haar collega-ministers van handel en de Europese Commissie op aan te dringen de onderhandelingen over TTIP te staken en CETA niet te ratificeren. Aansluitend debatteert de Tweede Kamer met de minister over de controversiële handelsverdragen.

Demonstratie 10 oktober

Op zaterdag 10 oktober is er een landelijke demonstratie ‘Sla alarm tegen TTIP!’(opens in new window) in Amsterdam. De demonstratie begint om 13.00 op het Jonas Daniel Meijerplein en eindigt op het Museumplein. Aansluitend is er een inhoudelijk programma met diverse workshops van 15.30 tot 18.00 uur in Lab111, Arie Biemondstraat 111. Meer infomatie is ook te vinden op www.stopttip.nl. (opens in new window)

Partners

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Gerelateerde content

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.