Direct naar inhoud

Zorgt TTIP voor economische groei en voor meer banen?

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Het afgelopen jaar kreeg TTIP – het ‘Transatlantic Trade & Investment Partnership’ – ook in Nederland veel aandacht. Een groeiende groep mensen maakt zich zorgen over de mogelijke gevolgen van het handelsverdrag.

Feiten & Fabels

Er zijn talloze debatten gevoerd en protesten op straat georganiseerd. Tiel en Amsterdam hebben zich al ‘TTIP-vrij’ verklaard. Platform Authentieke Journalistiek, TNI en SOMO hebben daarom opnieuw de belangrijkste claims over TTIP kritisch tegen het licht gehouden in Feiten & Fabels. 10 claims over TTIPHoe zit het bijvoorbeeld met de uitspraak dat de Nederlandse economie zal groeien? Of de claim dat de huidige Europese standaarden niet zullen worden verlaagd? Of dat de democratie zal worden gewaarborgd?

TTIP is in een aantal andere Europese landen al langer een veelbesproken onderwerp in de media, de politiek en het publieke debat. Bijna 3 miljoen burgers hebben zich uitgesproken tegen TTIP in een zelf georganiseerd burgerinitiatief. Vijfhonderd organisaties hebben zich verenigd in de Stop TTIP-coalitie. Van 10-17 oktober 2015 vindt de Internationale Actieweek tegen CETA, TTIP, TTP en TISA plaats. Met op 10 oktober een actiedag in Amsterdam. Zet nog voor 6 oktober je digitale handtekening tegen deze handelsverdragen.(opens in new window)

Ondertussen gaan de onderhandelingen gewoon door. Onder leiding van voorzitter Jean-Claude Juncker, voert Eurocommissaris Cecilia Malmström de TTIP-onderhandelingen. Er zijn nu tien onderhandelingsrondes geweest, afwisselend in Brussel en de VS. De staat van de onderhandelingen en de feitelijke vorderingen zijn niet openbaar, maar de Europese Commissie geeft aan dat er op vrijwel alle onderwerpen vooruitgang wordt geboekt.

Het TTIP-verdrag is enorm ‘ambitieus’ en gaat over veel meer dan alleen het opheffen van handelstarieven. Het voornaamste onderwerp van gesprek tijdens de onderhandelingen is het terugdringen van zogenaamde non-tarifaire handelsbarrières. Hier moet de groei van de economie en banen vooral vandaan komen. Deze barrières betreffen voornamelijk uiteenlopende regelgeving tussen de VS en de EU. Regels die zijn bedoeld om de veiligheid van producten te garanderen en om arbeidsomstandigheden en het milieu te beschermen.

10 claims kritisch bekeken

Download

Partners

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Gerelateerde content

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.