Direct naar inhoud
Milo Rottinghuis

Onbekend handelsverdrag TiSA schadelijker dan TTIP

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Naast TTIP, het bilaterale verdrag tussen de EU en de VS, onderhandelen de Europese Unie, de Verenigde Staten en 21 andere landen op dit moment ook over TiSA een vergaand handelsverdrag over liberalisering en deregulering van diensten. Dit relatief onbekende verdrag vormt een grote bedreiging voor publieke diensten als zorg en onderwijs.

TiSA

Als het verdrag wordt doorgevoerd, betekent dat meer marktwerking in verschillende dienstensectoren. Vandaag publiceren FNV, SOMO en het Transnational Institute (TNI) de brochure TiSA waarin de gevaren van dit vrijhandelsverdrag worden toegelicht.

Diensten zijn voor de Nederlandse economie zeer belangrijk en spelen in de internationale handel een steeds grotere rol. Meer dan de helft van onze economie bestaat uit het leveren van diensten: in de zorg, onderwijs, transport, telecommunicatie, water, etcetera. Maar liefst drie van de vier werkende mensen in Nederland leveren diensten.

Einde van publieke dienstverlening?

Het verdrag is een volgende stap in het uitbreiden en vastleggen van internationale marktwerking in de dienstensector. Omdat de definitie van publieke diensten in TiSA heel strikt is (volledig in handen van de overheid en zonder winstoogmerk) vallen publieke dienstensectoren zoals de zorg en het onderwijs hierbuiten. Het gevolg is dat delen van deze sectoren onder TiSa gaan vallen met alle gevolgen van dien. Op slechts enkele sectoren na (zoals politie en justitie) zijn er dan geen publieke diensten meer in Nederland die niet onder het verdrag vallen.

Stop TiSA

De internationale vakbeweging roept daarom de onderhandelende partijen op om alle mogelijkheden voor regulering in handen te houden, als zij op 19 en 20 september weer aan een volgende onderhandelingsronde beginnen. Meer informatie over hun protestacties is te vinden op http://www.stopttip.nl/(opens in new window)

Partners

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Gerelateerde content

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.