Direct naar inhoud
Photo by Fikri Rasyid on Unsplash

EU maakt vuist tegen machtsmisbruik supermarkten

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Geschreven door:
Geschreven door: Gisela ten Kate
Geschreven door: Sanne van der Wal
Gepubliceerd op:

Er is eindelijk een akkoord bereikt voor een EU-richtlijn(opens in new window) tegen oneerlijke handelspraktijken (OHPs) in de voedselketen. SOMO pleit hier al meer dan 10 jaar voor en ziet het dan ook als een grote overwinning voor boeren en andere voedselleveranciers in binnen en buitenland. Voedselproducenten zullen nu beter opgewassen zijn tegen de inkoopmacht van supermarkten.

“We zien het akkoord als een goede en noodzakelijke stap om de toeleveringsketens van supermarkten eerlijker te maken. De EU wil zestien oneerlijke handelspraktijken verbieden en lidstaten zullen publieke handhavingsinstanties instellen die klachten, ook anoniem, behandelen en boetes kunnen opleggen. Dit gaat bijdragen aan een betere bescherming van mensen die ons voedsel produceren”, aldus SOMO-onderzoeker Gisela ten Kate.

Ook NGO’s zullen in toekomst klachten kunnen indienen tegen supermarketen en inkoopgroepen. Dit vergroot de kans dat ook kleine boeren en producenten in lage-lonenlanden bescherming krijgen.

Het is nu aan de lidstaten om de nieuwe richtlijn zo ambitieus mogelijk te implementeren. Eerder stelde minister Schouten dat ze open staat om het aantal verboden handelspraktijken kritisch te bekijken, en mogelijk uit te breiden.

 

Meer informatie nodig?

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Geschreven door:
Geschreven door: Gisela ten Kate
Geschreven door: Sanne van der Wal
Gepubliceerd op:

Gerelateerde content

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.