Direct naar inhoud
Marten van Dijl

Steeds breder protest tegen handelsverdragen

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Het protest tegen grote handelsverdragen als TTIP, CETA en TiSA wordt steeds breder. Afgelopen zaterdag vonden 8000 boeren, ondernemers, vakbondsleden, jongeren, consumenten, onderzoekers, raadsleden en klimaat- en dierenactivisten uit heel Nederland elkaar bij een grote demonstratie op het Museumplein in Amsterdam. Wat enkele jaren geleden begon met enkele tientallen bezorgde onderzoekers en activisten, is uitgegroeid tot een diverse en grote gemeenschap van bezorgde burgers.

Zicht op Youtube. Opens in a new window

Solidair met de Walen

De demonstranten stuurden vanaf het Museumplein ook een boodschap van solidariteit naar Wallonië. De Europese leiders konden vrijdag geen toestemming geven voor de ondertekening van CETA, het handelsverdrag van de EU met Canada. Cruciaal bleek het verzet van de Waalse minister tegen dit handelsverdrag.

Jurjen van den Bergh, namens de organisaties: “De Walen hebben een goed inhoudelijk debat gevoerd en hebben net als wij besloten dat de deal nog niet goed genoeg is. Wij zijn de Walen dankbaar. Door hun verzet kunnen wij ook in Nederland blijven pleiten voor echt eerlijke en duurzame handel.”

Coalitie

De manifestatie werd zaterdag georganiseerd door TTIPAlarm, een coalitie van FNV, Greenpeace, Milieudefensie, Foodwatch, SOMO en Transnational Institute. De Consumentenbond sloot zich onlangs aan. En ook de Nederlandse melkveehouders van de Dutch Dairymen Board, Ondernemers van Nu en tientallen maatschappelijke organisaties en politieke partijen deden mee aan het protest. Een groot deel van deze organisaties wijst al jaren op de gevaren van grote handelsverdragen als TTIP en CETA. Samen met andere NGO’s in Nederland en in Europa doet SOMO al langer onderzoek naar de gevolgen van TTIP voor de Nederlandse economie, naar de geheime ondemocratische onderhandelingen en naar de manier waarop grote multinationals invloed uitoefenen op het politieke proces.

Alles wat je over TTIP (en CETA) moet weten

TTIP staat voor Transatlantic Trade & Investment Partnership. Het wordt de grootste bilaterale handelsovereenkomst die de EU ooit heeft afgesloten. Het is een complex en technisch onderwerp, waar al veel over is geschreven. Hieronder een klein overzicht van artikelen en publicaties die de meeste vragen over TTIP en CETA kan beantwoorden.

Video’s

 

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Gerelateerde content

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.