Direct naar inhoud

TiSA en TTIP – Achtergrondinformatie en vragen aan de minister

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Op woensdag 10 september vindt een Algemeen Overleg plaats van de Tweede Kamercommissie voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Er wordt onder meer gesproken over de geheime TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership) onderhandelingen. Maar minder bekend is de impact van TiSA (Trade in Services Agreement).

Behalve over TTIP wordt er sinds 2013 door 22 WTO-leden en de EU ook onderhandeld over het TiSA (Trade in Services Agreement), een verdrag dat een grondige liberalisering van de handel en investeringen in bijna alle dienstensectoren nastreeft. SOMO schreef ten behoeve van het Algemeen overleg een korte toelichting over TiSA, aangevuld met suggesties voor vragen aan de minister.

Sinds Wikileaks midden juni naar buiten kwam met enkele drafts, is er meer duidelijk geworden over de teneur van deze onderhandelingen, die vermoedelijk ook worden geïntegreerd in een toekomstig TTIP verdrag. TiSA zal onder andere problemen opleveren om de financiële sector strict te hervormen en maatregelen te nemen om financiële crises te voorkomen.

Het ontwerpverdrag eist bijvoorbeeld vrije toegang van buitenlandse diensten en vrije vestiging van buitenlandse dienstverleners tegen lokale voorwaarden. Bovenal worden in TiSA allerlei nieuwe clausules opgenomen die toekomstige en bestaande regelgeving kunnen overrulen en wordt een nieuw instrument geintroduceerd die er voor zorgt dat ‘belanghebbenden’ die regelgeving als een belemmering van handelsvrijheid zien, worden gehoord. Dat is niet meer of minder dan een aanval op de parlementaire vrijheid tot regelgeving.

In essentie zal implementatie van dit verdrag er toe leiden dat de regelgeving omtrent publieke en private dienstverlening niet in de eerste plaats het publieke belang dient als wel dat van ‘belanghebbende’ multinationale ondernemingen.

Download hieronder de notitie van Myriam Vander Stichele (senior onderzoeker SOMO) aan de Tweede Kamer met achtergrondinformatie en vragen aan de minister.

SOMO Notitie TiSA-TTIP (2241 downloads )

Meer informatie nodig?

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Gerelateerde content

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.