Direct naar inhoud

TTIP ondermijnt financiële regelgeving en laat burgers onbeschermd

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

De afgelopen jaren hebben verschillende onderzoekers van SOMO deze onderwerpen van de TTIP onderhandelingen onderzocht. Hierbij praktische informatie over TTIP op een rij:

Aangezien meer dan een derde van de totale mondiale handel momenteel tussen de VS en de EU verloopt, willen de EU en de VS via een vrijhandelsverdrag ondertekenen om een groot handelsblok te creëren dat tegen China en andere opkomende landen kan concurreren. Dit Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) verdrag zal onder andere de markten openen voor buitenlandse diensten en directe buitenlandse investeringen in de financiële sector.

Ook wil het regulering van de financiële sector beperken omdat die als barrières voor handel worden beschouwd. Eén van de meest controversiële elementen van de TTIP onderhandelingen is het investeringshoofdstuk. Hiermee kunnen Amerikaanse bedrijven die investeren in Europa, buiten de nationale rechtstaat om, nationale overheden voor een internationaal tribunaal brengen als overheidsmaatregelen en wetten winsten dreigen aan te tasten.

TTIP zal op verschillende manieren grote ondernemingen bevoorrechten ten opzichte burgers, consumenten, parlementen en de soevereiniteit van staten.

 

Lees meer:

Zicht op Somo. Opens in a new window

.

Meer informatie nodig?

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Gerelateerde content

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.