Direct naar inhoud
Robert S. Donovan

Drie onderzoeken stuiten op dezelfde afwijkingen in duurzaamheidsrapportages

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Op 20 December 2012 publiceerde SOMO het rapport ‘Use of the Global Reporting Initiative (GRI) in Sustainability Reporting by European Electricity Companies’, waaruit blijkt dat elektriciteitsbedrijven veel minder transparant zijn dan dat zij beweren.

Twee onafhankelijke onderzoeken naar de GRI-rapportages van elektriciteitsbedrijven komen tot exact dezelfde bevindingen als het SOMO-onderzoek. Zowel het bedrijfsleven als de GRI hebben gereageerd op de uitkomsten.

Gebruik van het Global Reporting Initiative (GRI) in Duurzaamheidsrapportages door Europese Elektriciteitsbedrijven

Bij twintig Europese elektriciteitsbedrijven heeft SOMO diepgravend onderzoek gedaan naar de manier waarop zij de resultaten van hun duurzaamheidsbeleid rapporteren volgens de vrijwillige GRI-richtlijnen. Er zijn grote verschillen tussen de informatie die elektriciteitsbedrijven beweren te rapporteren en de informatie die daadwerkelijk in hun duurzaamheidsrapporten op sociaal en milieugebied staat.

Eind 2012 kwamen twee onafhankelijke onderzoeken van de Vienna University of Economics(opens in new window) en van Transparency International(opens in new window) tot exact dezelfde bevindingen als SOMO, met dezelfde percentages en fouten in hun rapportages. De reactie die GRI hierop gaf, kunt u hier(opens in new window) lezen.

Zowel het bedrijfsleven als GRI reageren op de blog van MVO Oplossingen over de bevindingen in het SOMO-rapport, wat resulteerde in een interessante en diepgaande inhoudelijke discussie(opens in new window) .

Aanbevelingen voor de Europese Commissie

Ondanks de gerespecteerde status van de GRI-richtlijnen, laten de gevonden verschillen en onvolkomenheden zien dat dit vrijwillige systeem onvoldoende functioneert”, aldus SOMO-onderzoeker Joseph Wilde-Ramsing.

SOMO is van mening dat GRI de richtlijnen moet verscherpen en een wettelijke verplichting noodzakelijk is.

In het SOMO-rapport Use of the Global Reporting Initiative (GRI) in Sustainability Reporting by European Electricity Companies zijn de aanbevelingen aan de verschillende groepen belanghebbenden te lezen, vanaf pagina 44. Op basis van de conclusies en aanbevelingen heeft SOMO brieven gestuurd naar de betrokkenen van de Europese Commissie die werken aan een nieuwe richtlijn op het gebied van ‘Non Financial Disclosure’.

Meer informatie nodig?

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Gerelateerde content

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.