Het doel van het project is om publieke bewustwording te creëren van de duurzaamheid van elektriciteitsbedrijven die in Nederland actief zijn, om zo een bijdrage te leveren aan de verduurzaming van onze elektriciteitsvoorziening. Door het verzamelen en publiceren van informatie over de duurzaamheid van investeringen, opwekking en levering van elektriciteit, wordt de mogelijkheid voor consumenten geschapen om op basis van deze informatie een keuze tussen verschillende aanbieders te maken. Het rapport dient als achtergrondonderzoek voor de ranking van elektriciteitsleveranciers die in maart 2012 gepubliceerd zal worden door de Consumentenbond en Greenpeace. Het project bouwt voort op het in 2010 gepubliceerde rapport “Sustainability in the Dutch Power Sector”, maar is uitgebreid met leveranciers die zelf geen opwekkingscapaciteit bezitten. Voor elk bedrijf zijn de volgende punten onderzocht: Brandstofmix van huidige opwekkingscapaciteit of ingekochte stroom in Europa Brandstofmix van geleverde elektriciteit in Nederland Overzicht van de lopende investeringen in nieuwe opwekkingscapaciteit (brandstoftype, hoogte van de investering en totaal aantal MW aan capaciteit) Overzicht van de aangekondigde investeringsplannen in nieuwe opwekkingscapaciteit (brandstoftype, hoogte van de investering en totaal aantal MW aan capaciteit). Voor elk bedrijf is een profiel opgesteld dat naar het bedrijf opgestuurd is volgens de review procedure. Op basis van deze gecontroleerde profielen zijn de laatste drie hoofdstukken geschreven waarin alle bedrijven per onderwerp met elkaar vergeleken worden.
lees meer mindergerelateerde content
Sustainability in the Power Sector 2010 Update – The Netherlands
Viering 60 jaar Nederlandse investeringsverdragen geen reden voor feestje
Nederland viert op 23 mei 60 jaar bilaterale investeringsverdragen. In 1963 sloot Nederland zijn eerste verdrag met Tunesië. Deze verdragen zouden een belangrijke rol moeten spelen bij het beschermen van buitenlandse investeringen van Nederlandse bedrijven….
Nederlandse Bilaterale Investeringsverdragen
Elektrische auto’s zijn een goede zaak – maar niet als iedereen er een bezit
Terwijl de EU klaar staat om een nieuwe verordening goed te keuren die de duurzaamheid van batterijen voor elektrische voertuigen moet verbeteren, publiceert SOMO een reeks datavisualisaties over de enorme geplande toename van zogenaamde ‘gigafabrieken’…
Europa negeert uitbuiting, als het gaat om steenkool uit Colombia
Rechter veegt schadeclaims RWE en Uniper van tafel
De Nederlandse overheid hoeft geen schadevegoeding te betalen aan energiegiganten RWE en Uniper, oordeelde de rechtbank in Den Haag vandaag. De energiebedrijven hadden claims van respectievlijk EUR 1,4 miljard en EUR 1 miljard neergelegd bij…
Hoe klimaatonderhandelaars met het bedrijfsleven de klimaatfinanciering voor ontwikkelingslanden ondermijnden
Ook een gemoderniseerde Energy Charter Treaty blijft een struikelblok voor de klimaatdoelen
Kabinet, stap uit het ECT!
Vandaag sturen 12 maatschappelijk organisaties, waaronder Urgenda, FNV, Milieudefensie en Greenpeace, een brandbrief naar de Tweede Kamer, de ministers Jetten en Schreinemacher en minister-president Rutte, om uit het Energiehandvestverdrag (Energy Charter Treaty of ECT) te…
Dringende oproep aan kabinet: stap nu uit het Energiehandvestverdrag
Urgenda, SOMO, FNV en nog negen organisaties doen vandaag een dringende oproep aan premier Rutte en ministers Jetten en Schreinemacher om samen met zoveel mogelijk landen uit het Energiehandvestverdrag (Energy Charter Treaty, hierna ECT) te…