Het doel van het project is om publieke bewustwording te creëren van de duurzaamheid van elektriciteitsbedrijven die in Nederland actief zijn, om zo een bijdrage te leveren aan de verduurzaming van onze elektriciteitsvoorziening. Door het verzamelen en publiceren van informatie over de duurzaamheid van investeringen, opwekking en levering van elektriciteit, wordt de mogelijkheid voor consumenten geschapen om op basis van deze informatie een keuze tussen verschillende aanbieders te maken. Het rapport dient als achtergrondonderzoek voor de ranking van elektriciteitsleveranciers die in maart 2012 gepubliceerd zal worden door de Consumentenbond en Greenpeace. Het project bouwt voort op het in 2010 gepubliceerde rapport “Sustainability in the Dutch Power Sector”, maar is uitgebreid met leveranciers die zelf geen opwekkingscapaciteit bezitten. Voor elk bedrijf zijn de volgende punten onderzocht: Brandstofmix van huidige opwekkingscapaciteit of ingekochte stroom in Europa Brandstofmix van geleverde elektriciteit in Nederland Overzicht van de lopende investeringen in nieuwe opwekkingscapaciteit (brandstoftype, hoogte van de investering en totaal aantal MW aan capaciteit) Overzicht van de aangekondigde investeringsplannen in nieuwe opwekkingscapaciteit (brandstoftype, hoogte van de investering en totaal aantal MW aan capaciteit). Voor elk bedrijf is een profiel opgesteld dat naar het bedrijf opgestuurd is volgens de review procedure. Op basis van deze gecontroleerde profielen zijn de laatste drie hoofdstukken geschreven waarin alle bedrijven per onderwerp met elkaar vergeleken worden.
lees meer mindergerelateerde content
Sustainability in the Power Sector 2010 Update – The Netherlands
Ronde Tafel in Tweede Kamer ronduit kritisch over Energy Charter Treaty
Statement / juni 2, 2022 Nederland, stap uit het Energy Charter Treaty In dit position paper gericht aan de TweedeKamerleden van de commissie voor Economische Zaken en Klimaat leggen we uit waarom het het Energy…
EU-wetgeving voor batterijen moet ook gelden voor bauxiet, koper en ijzer
Naast kobalt, grafiet, lithium en nikkel, zijn ook bauxiet, koper en ijzer belangrijke grondstoffen voor batterijen van onder meer elektrische auto’s en windmolens. Bij de winning van deze grondstoffen vinden vaak grove mensenrechtenschendingen en milieuvervuiling…
Energy Charter Treaty: hoe zat het ook al weer?
Het Energy Charter Treaty
Ambitieuze klimaatdoelstellingen missen bij de grote pakketbezorgers
De explosief groeiende e-commerce sector heeft een grote en toenemende impact op de opwarming van de aarde. Zes toonaangevende bezorgbedrijven zijn er tot op heden echter niet in geslaagd om doelstellingen te formuleren die voldoende…
Zijn ESG investeringen wel echt een klimaatvriendelijke keuze?
Verklaring over mijnbouw en de energietransitie in aanloop naar klimaattop
SOMO en 140 andere organisaties steunen een rechtvaardige en snelle overgang van fossiele brandstoffen naar een hernieuwbaar energiesysteem. We maken ons echter zorgen over de gevolgen van de winning van ‘transitiemineralen’ zoals lithium, kobalt, nikkel…
Uitkomsten onderzoek SOMO blijven staan; biomassa uit Estland veroorzaakt ernstige natuurschade
Op 7 oktober kwamen de energiebedrijven, verenigd in de belangenvereniging Energie-Nederland, naar buiten met een kritisch rapport van bosbouwadviesbureau Indufor dat in hun opdracht is opgesteld. Het rapport bestrijdt de conclusies uit het in juli…