Direct naar inhoud
Auke Smit

Madhyam en SOMO werken samen aan wereldwijde financiële hervormingen

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Kavaljit Singh is een onderzoeker die zich met zijn werk vanuit de non-profit organisatie Madhyam al jaren focust op Indiase, maar ook op internationale handels, financiële en investeringskwesties. In dit artikel leest u meer over de samenwerking tussen SOMO en Madhyam. Laatstgenoemde weet de gezamenlijke publicaties, maar ook Singhs kritische mening via opinieartikelen in kranten en blogs goed te verspreiden in India en daarbuiten. Juist nu is dat van groot belang omdat de huidige regering vooral de belangen van grote multinationals dient.

Hoewel Madhyam(opens in new window) pas sinds 2012 SOMO-partner is, gaat de financiële steun en de inhoudelijke samenwerking al veel verder terug, tot 2009. Madhyam streeft ernaar door kennisoverdracht over financiële kwesties de capaciteit van ngo’s te versterken. Dus niet alleen in India, maar over de hele wereld. Goede voorbeelden daarvan zijn de publicaties Summary Banking Sector Liberalisation in Uganda en Summary Banking Sector Liberalisation in Zuid-Korea. Met deze studies onderzochten SOMO en Madhyam de ervaringen bij het liberaliseren van de bankensector in ontwikkelingslanden, in samenwerking met lokale onderzoekers.

“SOMO en Madhyam streven hetzelfde doel na. Onze samenwerking is gebaseerd op wederzijds begrip en solidariteit, waarbij SOMO financiële ondersteuning kan geven”, vertelt Kavaljit Singh. “We overleggen vanaf de opzet van een onderzoek tot en met de verspreiding ervan, inclusief het organiseren van workshops en seminars.”

Zo onderzoeken Madhyam en SOMO doorlopend de impact van investeringsverdragen. Een voorbeeld: Madhyam hield SOMO op de hoogte van een aanklacht van investeerders tegen de Indiase regering. Net als SOMO brengt Madhyam aan het licht wat er mis is met investeringsverdragen en doet aanbevelingen hoe het anders kan.

Financiële hervormingen op agenda houden

In hun samenwerking leggen SOMO en Madhyam de focus op wat er op de agenda staat in de internationale financiële sector en rondom bilaterale investeringsverdragen. SOMO-onderzoeker Myriam Vander Stichele vertelt: “Samen vergroten wij met publicaties zoals Rethinking Liberalisation of Banking Services under the India-EU Free Trade Agreement niet alleen de kennis over handelsverdragen, maar ook over de financiële sector en blijven wij de financiële hervormingen onder de aandacht houden. Dat is toch vaak een lastig onderwerp voor ngo’s.”

Samenwerking vergroot impact

Madhyam heeft een goede internationale reputatie. Ondanks haar geringe omvang is zij erg goed in onderzoek en in het verspreiden van publicaties en opinieartikelen. Bij het organiseren van activiteiten(opens in new window) werkt deze organisatie veelal samen met andere Indiase ngo’s. “Madhyam heeft daardoor een groot bereik en impact met haar werk”, zegt Vander Stichele.

Fixing Global Finance

Een goed voorbeeld van de nauwe samenwerking tussen Madhyam, SOMO en andere Indiase organisaties is de publicatie Fixing Global Finance (2010). Singh: “Dit rapport is tot en met maart 2014 meer dan 120.000 keer gedownload van Madhyam.org en kreeg verschillende lovende aanbevelingen van toonaangevende experts en beleidsmakers.”

Manual voor ngo’s

De laatste jaren onderzocht Madhyam speculatie die de prijs bepaalt via derivaten op de Indiase termijnmarkt, inclusief de regelgeving. Dit is een belangrijk maatschappelijk onderwerp in het kader van de financiële hervormingen. Op basis van dit onderzoek maakt Singh momenteel een ‘Beginners’ Guide to the Indian Commodity Futures Markets’. Doel hiervan is om ngo’s in andere landen te helpen, op basis van Singhs bevindingen, hun overheid aan te sporen andere (positievere) keuzes te maken dan de Indiase regering deed. SOMO ondersteunt Madhyam hierbij met advies over onderzoek en verspreiding. “Het is voor het eerst in India dat dit onderwerp vanuit het perspectief van het algemeen belang werd onderzocht en beschreven en niet vanuit de bedrijven en banken zelf. Eerder richtte wij ons vooral op banken, aandelen en valutamarkten”, vertelt Singh.

Publieke en politieke aandacht genereren

Naast onderzoek en diverse activiteiten in eigen land, bezoeken Madhyams medewerkers geregeld de Alternative G20 Summits om hun netwerk te vergroten en publieke en politieke aandacht rondom hun thema’s te genereren. Samen met SOMO monitoren zij wat de ministers zeggen rondom de G20 Summit over de BRIC-landen (Brazilië, Rusland, India en China).

Toekomstplannen

“De komende jaren willen we onze activiteiten op financiën, handel en investeringen voorzetten, maar het is ook noodzakelijk om het macro-economische beleid te verkennen. Zo kunnen we een duurzaam pad voor de toekomst blijven promoten met gelijkwaardigheid voor iedereen”, vertelt Singh.

Meer informatie nodig?

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Gerelateerde content

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.