De afgelopen jaren vestigden diverse elektronicamultinationals zich in Brazilië. Brazilië leek de volgende wereldwijde productiehotspot te worden. In dit paper geeft SOMO een overzicht van de huidige situatie, zowel cijfermatig als op het gebied van arbeidsomstandigheden. De situatie wordt vergeleken met andere hotspots elders in de wereld. Daarnaast geeft SOMO weer wat de motivatie is van deze bedrijven om naar Brazilië te komen. Dit rapport is een ‘mapping study’ gebaseerd op publieke informatie over de electronicasector in Brazilië. Het is een co-productie van Reporter Brasil (een Braziliaanse mensen- en arbeidsrechtenorganisatie) en SOMO, in opdracht van het GoodElectronics Network. De studie is een voorbereiding op een diepgaander veldonderzoek dat SOMO en Reporter Brasil in de herfst van 2015 uitvoeren. Onderdeel hiervan zijn interviews met het management van de bedrijven uit dit rapport om zo de problemen die in dit rapport genoemd worden, verder te onderzoeken.
lees meer mindergerelateerde content
Brazilië, de nieuwe productiehotspot voor elektronica?
De afgelopen jaren vestigden diverse elektronicamultinationals zich in Brazilië. Brazilië leek de volgende wereldwijde productiehotspot te worden. In dit paper geeft SOMO een overzicht van de huidige situatie, zowel cijfermatig als op het gebied van…
Wat kan SOMO Services voor u betekenen?
lees meerElectronics Watch wil arbeidsomstandigheden in elektronica-industrie verbeteren
Electronics Watch is een nieuwe, onafhankelijke Europese monitoringsorganisatie die toezicht gaat houden op de arbeidsomstandigheden in de elektronica-industrie in lagelonenlanden. Deze omstandigheden zijn nu vaak onder de maat en kunnen juist door duurzame inkoop verbeteren….
Zelfmoorden bij Foxconn in China: een blamage voor de elektronica-industrie
Terwijl Apple de vierde generatie iPhone lanceert, zijn er vandaag wereldwijd acties en herdenkingen in het kader van de tien arbeiders die zelfmoord pleegden in de Foxconn fabriek in Shenzen (China), waar iPhones en andere…
Falende klachtenmechanismen in elektronicasector
Maar weinig werknemers hebben vertrouwen in de klachtenprocedures van het bedrijf waar ze werken. Dat blijkt uit SOMO-onderzoek naar klachtenmechanismen in de elektronica-industrie in vijf verschillende landen. Publicatie / maart 1, 2014 Using Grievance Mechanisms…
Duurzame inkoop van computers: effectief middel voor verbetering arbeidsomstandigheden in de elektronica-sector
De afgelopen drie jaar heeft het Procure IT Fair-project zich sterk gemaakt voor de duurzame inkoop van computers door publieke diensten en instellingen in Europa. Deze slotverklaring markeert de beëindiging van een succesvol project. Zo…
Migranten en uitzendkrachten rechteloos in elektronicasector
Elektronicaproducenten en telecommunicatiebedrijven bestuderen op dit moment wat ze moeten doen om te handelen in lijn met de VN-standaarden voor bedrijfsleven en mensenrechten. Hun MVO-rapportages tonen aan dat gedragscodes steeds beter worden nageleefd. En inderdaad,…
Hongaarse werknemers elektronica lijden aan ‘Flex Syndrome’
Lonen die te laag zijn om een gezin van te onderhouden, het omzeilen van betaald overwerk, diensten van 12 uur en een groter aantal flexibele arbeidskrachten dan vaste arbeidskrachten in tijden van piekproductie. Veel arbeidsvraagstukken…
Arbeider in Chinese elektronicafabriek veel beter af;Lonen gestegen, minder discriminatie Overuren nog steeds de norm
Het onderzoek is een vervolg op een rapport dat twee jaar geleden werd uitgegeven door makeITfair, een gemeenschappelijk project van Europese organisaties waaronder het Nederlandse SOMO (Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen). Vier fabrieken in de Chinese…
EU-wetgeving voor batterijen moet ook gelden voor bauxiet, koper en ijzer
Naast kobalt, grafiet, lithium en nikkel, zijn ook bauxiet, koper en ijzer belangrijke grondstoffen voor batterijen van onder meer elektrische auto’s en windmolens. Bij de winning van deze grondstoffen vinden vaak grove mensenrechtenschendingen en milieuvervuiling…