Terwijl Apple de vierde generatie iPhone lanceert, zijn er vandaag wereldwijd acties en herdenkingen in het kader van de tien arbeiders die zelfmoord pleegden in de Foxconn fabriek in Shenzen (China), waar iPhones en andere elektronica gemaakt worden. De Europese campagne makeITfair lanceert vandaag een (digitale) actie voor consumenten, om mobiele telefonie aanbieders zoals T-Mobile en Vodafone ertoe te bewegen hun klanten eerlijke en groene telefoons aan te bieden. Momenteel bieden zij hun klanten telefoons aan die onder mensonterende omstandigheden worden gemaakt door bedrijven als Foxconn.

MakeITfair wijst al langer op de arbeidsrechtenschendingen in de toeleveringsketen van mobiele telefoons: te hoge productiequota, lange werkdagen, gedwongen overuren, lonen beneden het bestaansminimum en het ontzeggen van vakbondsvrijheid zodat arbeiders niet voor zichzelf op kunnen komen. Arbeiders die geïnterviewd zijn door China Labour Watch, noemen de extreem hoge werkdruk als oorzaak: “We zijn doodop en staan onder enorme druk.” Vorige week overleed opnieuw een werknemer van Foxconn, na een dienst van 34 uur te hebben gedraaid.

Een ‘eerlijke telefoon’ bestaat nog niet. Volgens mobiele telefonie aanbieders als T-Mobile en Vodafone, die hun klanten bij een nieuw abonnement een ‘gratis’ mobiele telefoon aanbieden, heeft de consument te weinig interesse voor een eerlijke, groene telefoon. Irene Schipper, coördinator bij makeITfair verklaart: “Wij roepen gebruikers van mobiele telefoons op om met deze briefkaart hun netwerkaanbieder te vragen om een telefoon aan te bieden die onder menswaardige omstandigheden is geproduceerd. We zijn ervan overtuigd dat consumenten die keuzemogelijkheid willen hebben.”

De partnerorganisaties van makeITfair zijn vandaag in diverse Europese landen, waaronder Zweden, Denemarken, Duitsland en Nederland, gestart met de actie. Het streven is om 10.000 handtekeningen van consumenten te verzamelen om te bewijzen dat consumenten deze situatie wel degelijk afkeuren en de mogelijkheid willen hebben om voor een eerlijke, groene telefoon te kiezen.

Klik hier om de digitale briefkaart “Ik wil een eerlijke, groene telefoon” te bekijken en/of in te vullen.

Wereldwijde actie
In Hongkong zal de Chinese actiegroep SACOM in samenwerking met andere organisaties uit Hongkong op 8 juni 2010 protesteren bij Studio A, een Apple-winkel van Gou Tai-chiang, de jongere broer van Terry Gou (oprichter en CEO van Foxconn). Ngo’s, vakbonden en individuele personen worden wereldwijd opgeroepen om te protesteren bij de winkels van Apple door witte bloemen neer te leggen ter nagedachtenis van de overledenen. In Taiwan zullen bonden en ngo’s protesteren tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van Foxconn, die op 8 juni 2010 wordt gehouden.

Lees hier de verklaring over Foxconn van makeITfair.

Uit onderzoek van makeITfair blijkt dat de huidige productiemethode van mobiele telefoons ernstige gevolgen voor milieu en maatschappij heeft:
- Silenced to deliver (over de productie van mobiele telefoons in China en de Filippijnen)
- Mobile Phone production in China (een vervolgverslag over twee leveranciers in Guangdong)
- Fair Phones: it’s your call

makeITfair
makeITfair heeft als doel meer bewustzijn bij het grote publiek te creëren over de mensenrechtenschendingen, slechte werkomstandigheden en milieuproblemen binnen de productieketen voor elektronica zoals mobiele telefoons, mp3-spelers, videogames en laptops. Het project wordt mede gefinancierd door de Europese Unie. Deelnemende organisaties zijn SOMO, GermanWatch, FinnWatch, SwedWatch, Fair Trade Center, DanWatch, Repu (Finland), Association of Conscious Consumers (Hongarije), WAC (Filippijnen), ACIDH (DR Congo), CSRSC (Zuid-Afrika) en Cividep (India).