Direct naar inhoud
Tserenjav Demberel

Nieuw onderzoek: Mongolië gaf onder dwang de controle over zijn natuurlijke hulpbronnen op

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Nieuw onderzoek van SOMO en de Mongoolse nonprofit-organisatie OTWatch laat de gelegitimeerde plundering zien van één van ‘s werelds grootste goud- en kopermijn, Oyu Tolgoi in Mongolië, ten koste van het Mongoolse volk.

Undermining Mongolia

Uitgelekte documenten tonen hoe mijnbouwbedrijven Rio Tinto en Turquoise Hill Resources, de Amerikaanse ambassade, het IMF en de Wereldbank de Mongoolse regering hebben gedwongen tot het bieden van bedrijfsvoordelen. Het land verloor daarmee de democratische controle over zijn natuurlijke hulpbronnen en bleef achter met schulden en grote milieuschade.

“Net toen de economie zich begon te stabiliseren en te groeien, besloot de Wereldbank dat de Mongoolse economie gestimuleerd moest worden met de winning van mineralen. Dit maakte Mongolië volledig afhankelijk van één enkele industrie en één enkele markt”, zegt Sukhgerel Dugersuren van OTWatch.

Parlementsleden en maatschappelijke organisaties trekken de investeringsovereenkomst van Oyu Tolgoi al sinds het begin van de onderhandelingen in 2003 in twijfel. In november 2019 nam het Mongoolse parlement unaniem een resolutie aan die de Mongoolse regering opdroeg om alle overeenkomsten met betrekking tot het Oyu Tolgoi-project te herzien en maatregelen te nemen die voldoen aan de nationale wetgeving en ten goede komen aan de Mongoolse bevolking.

Het rapport ‘Undermining Mongolia’ analyseert hoe het samenspel van politieke, zakelijke en financiële actoren rond een mijnbouwovereenkomst het beleid en de wetgeving van Mongolië bepaalt. Volgens SOMO en OTWatch is dit voorbeeld van Mongolië representatief voor het ontwikkelingstraject van veel mineraalrijke landen die gekaapt worden door de belangen van grote bedrijven.

Rhodante Ahlers (SOMO): “Deze wereldwijde legale plunderingen door multinationals moeten stoppen. ‘Good governance’ en ‘rule of law’ moeten worden ontdaan van bedrijfsbelangen en winstbejag en opnieuw worden gedefinieerd zodat mens en milieu hiervan profiteren.”

Mining taxes

‘Undermining Mongolia’ is een vervolg op het rapport ‘Mining taxes’ uit 2018, een onderzoek naar belastingontwijking door Rio Tinto, waardoor Canada en Mongolië bijna $700 miljoen aan belastinginkomsten misliepen.

Meer informatie nodig?

Partners

  • Oyu Tolgoi Watch

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Gerelateerde content

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.