Direct naar inhoud

Mining taxes

Hoe Canada en Mongolië $700 miljoen mislopen door belastingtrucs van mijnbouwer Rio Tinto

Geplaatst in categorie:
Publicatie
Geschreven door:
Geschreven door: Vincent Kiezebrink
Geschreven door: Rhodante Ahlers
Gepubliceerd op:

Het rapport ‘Mining taxes’ toont aan hoe mijnbedrijf Rio Tinto en haar Canadese dochteronderneming Turquoise Hill Resources voor bijna US$470 miljoen aan Canadese belastingen hebben ontwijkt door brievenbusfirma’s te gebruiken in Luxemburg en Nederland. Bovendien toont het rapport aan hoe de Mongoolse staat 230 miljoen dollar aan belastinginkomsten misliep als gevolg van een investeringsovereenkomst met Rio Tinto en Turquoise Hill Resources. De belastingontwijking heeft betrekking op inkomsten uit een van ‘s werelds grootste koper- en goudmijnen, de Oyu Tolgoi-mijn in Mongolië.

De Luxemburgse dochteronderneming van Rio Tinto, Movele, betaalde de afgelopen jaren een zeer laag belastingtarief van 4,19% over de winsten uit de Oyu Tolgoi-mijn. Waarschijnlijk is dit het gevolg van een gunstige belastingafspraak met de Luxemburgse belastingdienst en betaalde het bedrijf hierdoor maar US$89 miljoen aan belasting. Dat is US$470 miljoen minder dan hetgeen in Canada betaald had moeten worden. Het bedrijf meldt dat deze constructie door middel van een zogenaamde ‘ruling’ is goedgekeurd door de Canadese autoriteiten.

Bovendien wist Rio Tinto verregaande concessies af te dwingen bij de Mongoolse overheid door in investeringsovereenkomsten te refereren naar bilaterale belastingverdragen met Nederland en Luxemburg. Het IMF heeft deze belastingverdragen in het verleden als problematisch bestempeld omdat ze belastingontwijking in de hand zouden werken en dat was tevens de aanleiding voor de Mongoolse regering om deze in 2013 eenzijdig op te zeggen. Door druk uit te oefenen op de Mongoolse regering, heeft Rio Tinto de bepalingen uit deze belastingverdragen toch overeind weten te houden.

Na een geschil in 2015 over de verdeling van de inkomsten van de mijn, slaagde Rio Tinto er zelfs in om een nog lager belastingtarief te bedingen. Als gevolg hiervan, liep de Mongoolse regering de afgelopen vijf jaar ongeveer 230 miljoen dollar aan belastingen mis.

Een groot deel van de investeringen in de Mongoolse mijn, evenals het eigendom van de mijn, loopt via een Nederlands brievenbusfirma genaamd Oyu Tolgoi Netherlands BV. Het bedrijf bezit één van ’s werelds grootste mijnen en beheert miljarden aan leningen, maar heeft geen werknemers in dienst. Het bedrijf lijkt dan ook enkel te bestaan om Rio Tinto toegang te geven tot de fiscale voordelen in Nederland.

 

Meer informatie nodig?

Partners

Publicatie

Geplaatst in categorie:
Publicatie
Geschreven door:
Geschreven door: Vincent Kiezebrink
Geschreven door: Rhodante Ahlers
Gepubliceerd op:

Gerelateerde content

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.