De greep van het bedrijfsleven op ontwikkeling

Het rapport ‘Undermining Mongolia’ legt, met behulp van gelekte documenten van de Amerikaanse ambassade, bloot hoe de mijnbouwbedrijven Rio Tinto en Turquoise Hill Resources, gesteund door de VS, Canada en het Verenigd Koninkrijk, de Mongoolse regering onder druk zetten om een investeringsverdrag voor het Oyu Tolgoi-project te tekenen. Oyu Tolgoi is de grootste goud- en kopermijn in Mongolië. Het getekende investeringsverdrag dient vooral westerse bedrijfsbelangen in plaats van de Mongoolse bevolking.

Het rapport gaat in op de factoren die hierbij een belangrijke rol hebben gespeeld, waaronder machtsongelijkheid, druk om aan internationale verwachtingen te voldoen en de financiële crisis van 2007-2008. Daarnaast zorgden de politieke instabiliteit en politieke spelletjes van de Mongoolse elite er mede voor dat Mongolië een steeds zwakkere onderhandelingspositie kreeg en gevoelig werd voor corruptie.

De huidige economische context speelt deze ontwikkelingen in de kaart, met een markteconomie die de afgelopen decennia drastisch is geherstructureerd en nu vrijwel volledig gericht is op mijnbouw. Beleid om de markt te beschermen tegen ongewenste invloed van de staat (‘good governance’ en ‘rule of law’), heeft in de praktijk juist de controle van de overheid over de sector ontmanteld, waardoor de belangen van de Mogoolse bevolking ondergeschikt zijn geworden aan bedrijfsbelangen.

De Mongoolse versie van het rapport is hieronder beschikbaar.

lees meer minder
Download Undermining Mongolia (474Kb)
Download
wilt u een donatie doen?
Translated documents: