Direct naar inhoud

Undermining Mongolia

De greep van het bedrijfsleven op ontwikkeling

Geplaatst in categorie:
Publicatie
Geschreven door:
Geschreven door: Rhodante Ahlers
Geschreven door: Vincent Kiezebrink
Geschreven door: Sukherel Dugersuren (OT Watch)
Gepubliceerd op:

Het rapport ‘Undermining Mongolia’ legt, met behulp van gelekte documenten van de Amerikaanse ambassade, bloot hoe de mijnbouwbedrijven Rio Tinto en Turquoise Hill Resources, gesteund door de VS, Canada en het Verenigd Koninkrijk, de Mongoolse regering onder druk zetten om een investeringsverdrag voor het Oyu Tolgoi-project te tekenen. Oyu Tolgoi is de grootste goud- en kopermijn in Mongolië. Het getekende investeringsverdrag dient vooral westerse bedrijfsbelangen in plaats van de Mongoolse bevolking.

Het rapport gaat in op de factoren die hierbij een belangrijke rol hebben gespeeld, waaronder machtsongelijkheid, druk om aan internationale verwachtingen te voldoen en de financiële crisis van 2007-2008. Daarnaast zorgden de politieke instabiliteit en politieke spelletjes van de Mongoolse elite er mede voor dat Mongolië een steeds zwakkere onderhandelingspositie kreeg en gevoelig werd voor corruptie.

De huidige economische context speelt deze ontwikkelingen in de kaart, met een markteconomie die de afgelopen decennia drastisch is geherstructureerd en nu vrijwel volledig gericht is op mijnbouw. Beleid om de markt te beschermen tegen ongewenste invloed van de staat (‘good governance’ en ‘rule of law’), heeft in de praktijk juist de controle van de overheid over de sector ontmanteld, waardoor de belangen van de Mogoolse bevolking ondergeschikt zijn geworden aan bedrijfsbelangen.

Als vervolg op het rapport laten SOMO en ngo OT Watch met dit online verhaal(opens in new window) zien hoe internationale zakelijke en diplomatieke druk er in de afgelopen 30 jaar voor zorgden dat Mongolië niet kon profiteren van zijn eigen grondstoffen.

De volledige versie van het rapport is via de link hieronder te downloaden. Er is ook een Mongoolse versie van het rapport.

Meer informatie nodig?

Partners

  • Oyu Tolgoi Watch

Publicatie

Bijlagen

Geplaatst in categorie:
Publicatie
Geschreven door:
Geschreven door: Rhodante Ahlers
Geschreven door: Vincent Kiezebrink
Geschreven door: Sukherel Dugersuren (OT Watch)
Gepubliceerd op:

Gerelateerde content

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.