Direct naar inhoud
Elizabeth Morgan via Unsplash

Houdt klimaatbeleid op bij de grens?

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Geschreven door:
Geschreven door: Ilona Hartlief
Geschreven door: Rhodante Ahlers
Geschreven door: Maarten Bakker
Gepubliceerd op:

Hoe het Rotterdamse Havenbedrijf hier CO2-neutraal wil worden en bij buitenlandse projecten juist investeert in fossiele energie.

Het Havenbedrijf Rotterdam (HbR) wil in 2050 een ‘duurzame en CO2-neutrale’ haven zijn. Tenminste als het gaat om de activiteiten in Nederland. Het progressieve klimaatbeleid houdt op bij de grens, blijkt uit het SOMO-onderzoek ‘De lange zeearm van het Havenbedrijf Rotterdam’. Uit interne beleidsstukken blijkt dat het Havenbedrijf actief op zoek gaat naar toezeggingen van oliemaatschappijen of kolencentrales voor bijvoorbeeld projecten in Brazilië en Indonesië.

De lange zeearm van het Havenbedrijf Rotterdam

HbR ontwikkelde plannen voor een haven-industrieel complex in Kuala Tanjung (Indonesië). Hoewel het Havenbedrijf weigerde inzage te geven in deze haalbaarheidsstudies blijkt uit verschillende bronnen dat in het complex een kolencentrale gepland is, mogelijk ook met de op- en overslag van kolen. HbR ontkent dit niet, maar kwam naar eigen zeggen tot haar keuze voor het aantrekken van een kolencentrale omdat Indonesië ‘voor langere tijd helaas afhankelijk zal zijn van fossiele brandstoffen’.

Zolang er (buitenlandse) projecten worden ontwikkeld met een centrale rol voor de fossiele industrie, draagt dit alleen maar bij aan verdere klimaatverandering. De lasten worden elders gedragen, terwijl de eindrekening voor het klimaat hetzelfde blijft, stelt het SOMO-onderzoek.

Ilona Hartlief, onderzoeker bij SOMO: “Het Havenbedrijf maakt landen voor tientallen jaren afhankelijk van de fossiele industrie. Als er eenmaal een kolenoverslag is gebouwd, moet die zeker twintig jaar worden gebruikt om de investering terug te verdienen. Als meerderheidsaandeelhouder heeft de gemeente Rotterdam een belangrijke verantwoordelijkheid én de mogelijkheid om projecten in het buitenland te toetsen aan dezelfde criteria die gelden voor de projecten in Rotterdam. De klimaatcrisis waar we voor staan vraagt om maatregelen die verder gaan dan de nationale grenzen.”

Binnenkort beslist de gemeenteraad van Rotterdam over een update van het Beleidskader Verbonden Partijen 2014-2018, waarin de gemeente haar beleid formuleert voor ondernemingen waarin ze een belang heeft. In het nieuwe beleidskader zou het publieke belang verder moeten  reiken dan het economische domein, en bijvoorbeeld ook moeten gaan over duurzaamheid en sociale rechtvaardigheid. Niet alleen in Rotterdam, maar wereldwijd.

Meer informatie nodig?

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Geschreven door:
Geschreven door: Ilona Hartlief
Geschreven door: Rhodante Ahlers
Geschreven door: Maarten Bakker
Gepubliceerd op:

Gerelateerde content

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.