Direct naar inhoud
Ellen 26/Pixabay

10 september: De Rotterdamse haven. Klimaatvriendelijk en veilig voor wie?

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Geschreven door:
Geschreven door: Ilona Hartlief
Gepubliceerd op:

Op dinsdag 10 september organiseren SOMO, Both Ends en het Rotterdams Klimaat Initiatief een discussie-avond(opens in new window) over de klimaatambities van de Rotterdamse haven. Suzanne Mulder (bekend van RTV Rijnmond) is onze host.

Rotterdam is trots op haar haven. Ooit de grootste van de wereld, nu de grootste haven van Europa en belangrijk voor de lokale, regionale en landelijke economie. Een haven met hoge ambities op het gebied van veiligheid en het klimaat. In 2050 wil de haven duurzaam en CO2-neutraal zijn. Technologische oplossingen worden gezocht om restwarmte te gebruiken, CO2 af te vangen en op te slaan onder de Noordzee. Elektriciteit wordt gehaald uit duurzame bronnen zoals zon en wind.

Ondertussen investeert de haven nog steeds in grote havencomplexen afhankelijk van fossiele brandstoffen in landen zoals Indonesië en Brazilië en worden er in Congo grondstoffen gewonnen voor de bouw van windmolens en zonnepanelen.

De haven staat dus niet op zichzelf. Vaarroutes, grondstoffen en investeringen verbinden de haven met andere delen van de wereld. Wat betekent CO2-neutraal in deze context? Hoe duurzaam is de haven en voor wie? Wat blijft er over van de haven als de fossiele basis verdwijnt? Welke klimaatvraagstukken leven er onder de Rotterdammers? Waarom wordt de De Rotterdamse Klimaatmars(opens in new window) juist tijdens de Wereldhaven georganiseerd? Wie baat en wie schaadt dit?

Sprekers zijn:

Het evenement is gratis toegankelijk.

Meer informatie nodig?

Partners

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Geschreven door:
Geschreven door: Ilona Hartlief
Gepubliceerd op:

Related news

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.