Direct naar inhoud

Een duurzaam plein aanleggen?

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Benieuwd hoe u op een duurzame manier een plein kunt (laten) aanleggen? Op maandagmiddag 9 december 2013 organiseert Duurzame Pleinen een informatieve bijeenkomst waarin zowel de milieu- als de mensvriendelijke aspecten van het inrichten van een plein aan bod komen. Duurzame Pleinen is een initiatief van SOMO en de adviesbureaus CREM en Human Rights@Work.

Het Duurzame Pleinen Project startte in 2011 met het doel drie gemeenten in Nederland uit te dagen om een plein zo duurzaam mogelijk in te richten. Nu het project op z’n einde loopt is er een schat aan kennis en ervaringen. Informatie die we graag met u willen delen en met iedereen die betrokken is bij de (her)inrichting van (nieuwe) pleinen: bestuurders, politici, architecten, projectleiders, beleidsmakers en inkopers in heel Nederland.

Kijk naar de effecten wereldwijd

Het idee van de initiatiefnemers van het Duurzame Pleinen project is dat er niet alleen gekeken moet worden naar de effecten op mens en milieu op en rond het plein, maar ook naar de effecten die buiten Nederland plaatsvinden door de inkoop van de benodigde materialen. Kiest u er bijvoorbeeld voor om gerecycled staal te gebruiken voor de bankjes? En hoe zorgt u ervoor dat het hout van de hekjes geen oerbossen heeft vernietigd?

Sociale aspecten

In de bijeenkomst wordt bovendien ingezoomd op sociale aspecten in de toeleveringsketen van materialen. Stop Kinderarbeid presenteert hoe u er bijvoorbeeld voor zorgt dat het natuursteen dat u inkoopt kinderarbeid vrij is. De bijeenkomst zal verschillende betrokkenen bij de overheidsinkoop aan het woord laten; van de wethouder tot de inkoper tot de onderzoeker van misstanden in de keten.

Duurzame inkoop

SOMO is van mening dat duurzame inkoop een grote rol speelt bij het verduurzamen van de keten en dat overheden de plicht hebben om in beleid mensenrechten te beschermen. Misstanden in de keten kunnen juist door duurzame inkoop verbeteren als overheden sociale voorwaarden stellen aan de opdrachtnemers: over de omstandigheden waarin producten tot stand komen, over inspanningen die zij doen om misstanden tegen te gaan en over de mate van transparantie over deze inspanningen. Inkopers in de publieke sector, zoals gemeenten, kunnen gebruik maken van de expertise van SOMO-onderzoek naar sectoren en de toepassing van sociale voorwaarden. SOMO weet precies welke vragen je zou moeten stellen als kritische inkoper.

Wat is duurzaam dan?

Duurzame Pleinen Wijzer

Het is van belang om de duurzame aspecten tijdens het gehele proces in het oog te houden, dus zowel tijdens de ontwikkeling, de inkoop, de bouw, het gebruik en het beheer van een plein. Het uitgangspunt van de initiatiefnemers van dit project is dat je bij duurzaamheid niet alleen moet kijken naar de effecten op mens en milieu in de directe omgeving van het plein, maar ook op de plek waar de materialen voor het plein vandaan komen. Het project sluit dan ook naadloos aan op de wens van de overheid om duurzaam in te kopen. In dit document vindt u inspirerende voorbeelden uit de praktijk, praktische tools & tips en een handig stappenplan. Ook bevat het een overzicht van de belangrijkste leerpunten uit het project. Het project Duurzame Pleinen is in juni 2013 afgerond.

Meer informatie nodig?

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Gerelateerde content

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.