In 2011 is in drie steden in Nederland gestart met de aanleg van Duurzame Pleinen. Dat leverde een schat aan kennis en ervaringen op; informatie die we via deze website graag willen delen met iedereen die betrokken is bij de aanleg van (nieuwe) pleinen: bestuurders, politici, architecten, projectleiders, beleidsmakers en inkopers in heel Nederland. Pleinen spelen een bijzondere rol in de openbare ruimte. Ze fungeren als ontmoetingsplek voor bewoners, lokale ondernemers en bezoekers van een buurt. De (her)ontwikkeling van een plein is dan ook vaak een spraakmakend project, waarin veel verschillende belangen en belanghebbenden een rol spelen. Duurzaamheid is daarbij gelukkig steeds vaker een aandachtspunt. Hoe zorg je ervoor dat een plein op een mens- en milieuvriendelijke manier wordt aangelegd? Het uitgangspunt van de initiatiefnemers van dit project is dat je bij duurzaamheid niet alleen moet kijken naar de effecten op mens en milieu in de directe omgeving van het plein, maar ook op de plek waar de materialen voor het plein vandaan komen. Het project sluit dan ook naadloos aan op de wens van de overheid om duurzaam in te kopen. In dIt document vindt u inspirerende voorbeelden uit de praktijk, praktische tools & tips en een handig stappenplan. Ook bevat het een overzicht van de belangrijkste leerpunten uit het project. Het project Duurzame Pleinen is in juni 2013 afgerond.
lees meer mindergerelateerde content
Duurzaam inkopen kan niet zonder een eerlijke prijs
In 2010 moeten alle overheidsinkopen en aanbestedingen – in totaal voor 40 miljard per jaar – duurzaam zijn. Maar in de praktijk telt bij het inkoopbeleid van gemeenten, provincies en het rijk meestal alleen de…
Duurzaamheidsoverwegingen van Nederlandse overheid
De effectiviteit van duurzame ontwikkeling en armoedebestrijding is mede afhankelijk van beleidscoherentie. Om deze reden presenteert SOMO een reeks memo’s over Handel en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). De zojuist verschenen tweede memo van dit jaar…
Een duurzaam plein aanleggen?
Benieuwd hoe u op een duurzame manier een plein kunt (laten) aanleggen? Op maandagmiddag 9 december 2013 organiseert Duurzame Pleinen een informatieve bijeenkomst waarin zowel de milieu- als de mensvriendelijke aspecten van het inrichten van…
Het onzichtbare label bij duurzaam bouwen
Ter gelegenheid van het 35-jarig bestaan van de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) is onlangs een boek ‘Het onzichtbare label’, door KIT Publishers te Amsterdam, uitgegeven. Dit boek geeft op basis van door SOMO uitgevoerd…
Het plein van de toekomst – allesomvattende duurzaamheid
Natuursteen, beton, staal en hout. Het zijn materialen die op allerlei wijzen wel of niet duurzaam kunnen zijn, maar wat houdt duurzaamheid precies in? De herkomst van het materiaal, de werkomstandigheden en de milieu-impact van…
Op weg naar een duurzaam Stationsplein Oost
Denk hierbij aan het duurzaam inkopen van de benodigde materialen, respect voor de arbeidsomstandigheden waaronder producten zijn gemaakt en de intentie ambitieuzer te zijn dan de milieucriteria van het rijk. Om tot een duurzaam plein…
Eerste universiteit sluit zich aan bij Electronics Watch
Rijksuniversiteit Groningen heeft zich deze week als eerste Nederlandse Universiteit aangesloten bij Electronics Watch. Deze onafhankelijke Europese monitoringsorganisatie houdt toezicht op de arbeidsomstandigheden in de elektronica-industrie. In samenwerking met Electronics Watch gaat de Rijksuniversiteit Groningen…
Duurzaam inkopen
Marktontmoeting Toepassing Internationale Sociale Voorwaarden bij inkoop ICT Hardware
Dinsdag 4 oktober 2016 organiseerden PIANOo en de gemeente Utrecht samen met UMC Utrecht, SOMO en Electronics Watch de Marktontmoeting Toepassing Internationale Sociale Voorwaarden bij inkoop ICT Hardware, op het Stadskantoor Utrecht. Deze marktontmoeting was…
Maar 1 op de 3 Nederlandse gemeenten koopt elektriciteit duurzaam in
Greenpeace is een campagne gestart waarbij Nederlandse gemeenten op hun verantwoordelijkheid worden gewezen wat betreft de duurzaamheid van hun gemeentelijke elektriciteitsinkoop. SOMO heeft voor Greenpeace uitgezocht hoeveel stroom de Nederlandse gemeenten daadwerkelijk gebruiken, bij welke…