Direct naar inhoud
Léo Bodelle/Global Justice Now

COP27: goedkeuring van een “gemoderniseerd” ECT opent de deur naar alleen maar meer klimaatchaos

Geplaatst in categorie:
Opinie
Geschreven door:
Geschreven door: Bart-Jaap Verbeek
Gepubliceerd op:

Terwijl de wereldleiders in Egypte bijeenkomen voor COP27, heeft de EU de unieke kans om een einde te maken aan een relatief onbekend, maar impactvol ‘klimaatdodend’ verdrag: het Energiehandvestverdrag of ECT. Het ziet er echter naar uit dat de EU-lidstaten aanstaande vrijdag een nieuwe versie van het ECT zullen aanvaarden. Als ze dat doen, blijven alle EU-lidstaten gebonden aan het verdrag, zelfs landen als Nederland, Frankrijk en Spanje, die hebben gezegd dat ze eruit willen stappen.

Verschillende EU-landen – waaronder Nederland, Duitsland, Frankrijk, Slovenië en Spanje – hebben al gezegd dat ze uit het verdrag willen stappen omdat ook de zogenaamde “gemoderniseerde” tekst van het ECT niet verenigbaar is met de klimaatovereenkomst van Parijs. Maar tenzij de EU als blok de gemoderniseerde tekst verwerpt, blijven zij aan het verdrag gebonden.

Maatschappelijke organisaties dringen er bij de EU-lidstaten op aan om de goedkeuring van het nieuwe verdrag door de EU op de 18e te verwerpen en de weg vrij te maken voor de EU om uit het verdrag te stappen.

Lees de hele opinie hier (in het Engels)

Meer informatie nodig?

Geplaatst in categorie:
Opinie
Geschreven door:
Geschreven door: Bart-Jaap Verbeek
Gepubliceerd op:

Gerelateerde content

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.