Direct naar inhoud

Minister Jetten wil uit de ECT stappen, liefst in Europees verband

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Geschreven door:
Geschreven door: Bart-Jaap Verbeek
Gepubliceerd op:

Minister Rob Jetten (D66, Energie en Klimaat) heeft zich vandaag in een kamerdebat uitgesproken vóór uittreding uit de Energy Charter Treaty (ECT). Hij geeft hiermee gehoor aan een brede oproep vanuit maatschappelijke organisaties en politieke partijen om de belangen van de energiesector ondergeschikt te maken aan klimaatbelangen. “Ook de nieuwe tekst van de ECT is niet in lijn met het Klimaatakkoord van Parijs”, aldus Jetten.

Hindernis

Vorige week riepen 12 organisaties, waaronder Urgenda, Greenpeace, Milieudefensie en FNV, de minister op om uit de ECT te stappen. Het ECT is op dit moment een grote hindernis om de klimaatdoelen van Parijs te halen, omdat het de bestaande belangen van multinationals dusdanig beschermt dat overheden te maken kunnen krijgen met miljoenenclaims als ze klimaatmaatregelen nemen.

“Een historisch besluit van de minister”, aldus Bart-Jaap Verbeek, onderzoeker bij SOMO. “Hij laat hiermee duidelijk zien dat hij grote stappen wil zetten om de klimaatdoelen van Parijs te halen. Een echte overwinning voor het klimaat en toekomstige generaties. Hopelijk krijgt de minister zijn Europese collega’s ook nog mee en kunnen we gezamenlijk afscheid nemen van dit verdrag.”

Nederland koploper

Nederland sluit zich met deze beslissing aan bij een groep koplopers in EU. Italië stapte eerder al uit het energieverdrag; Polen en Spanje hebben aangekondigd uit te willen stappen. Ook in andere lidstaten is veel twijfel over de nieuwe tekst van het ECT, en of de nieuwe tekst genoeg ruimte laat om sterke maatregelern te nemen om te klimaat te beschermen.

De minister heeft nog geen duidelijkheid gegeven over het moment waarop Nederland uit het verdrag wil stappen. Hij overweegt om eerst akkoord te gaan met de modernisering om vervolgens direct uit te stappen. “Wij roepen de minister op om niet te wachten. De modernisering brengt ook weer nieuwe risico’s voor de energietransitie met zich mee”, aldus Bart-Jaap Verbeek.

Aanpassingen

Op 22 november besluiten de leden van het ECT of zij akkoord gaan met de modernisering van het verdrag. Doel van de verdragswijziging is om het ECT in lijn te brengen met het Akkoord van Parijs. In werkelijkheid vormen de aanpassingen echter een uitbreiding van de rechten van bedrijven en zullen investeringen in fossiele brandstoffen nog lange tijd beschermd worden. Daarnaast kunnen straks ook investeerders in bijvoorbeeld biomassa en waterstof miljoenenclaims indienen.

Meer informatie nodig?

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Geschreven door:
Geschreven door: Bart-Jaap Verbeek
Gepubliceerd op:

Gerelateerde content

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.