Direct naar inhoud
Frans Schupp/SOMO

Compensatie voor gestrande activa?

Duitse energiebedrijven eisen miljarden aan overheidsgeld voor verliesgevende Nederlandse kolencentrales

Geplaatst in categorie:
Lang lezen
Geschreven door:
Geschreven door: Bart-Jaap Verbeek
Gepubliceerd op:

De overgang naar een CO2-neutrale samenleving vergt een enorme inspanning van zowel overheden, bedrijven als burgers. Maar het Energy Charter Treaty (ECT) geeft fossiele energie-bedrijven een krachtig juridisch instrument in handen om de risico’s en de kosten van een transitie af te wentelen op overheden en belastingbetalers. Met het ECT in handen, klagen de Duitse ernergiebedrijven RWE en Uniper Nederland aan voor miljarden euro’s. Ze stellen dat de Nederlandse kolenwet hen een schade van twee miljard toebrengt.

Uit nieuw onderzoek van IEEFA(opens in new window) en Ember(opens in new window) , in samenwerking met SOMO, blijkt dat de drie bedrijven hun centrales al ruim vóór 2019 versneld zijn gaan afwaarderen. Dit is voor een groot deel te verklaren door het feit dat energie uit kolen niet goed kan concurreren met andere vormen van energie-opwekking, zoals biomassa, gas, wind- en zonne-energie. De elektriciteitsproductie door de kolencentrales in Nederland is de afgelopen drie jaar dan ook gedaald. Hetzelfde geldt voor de winsten. De onderzoekers verwachten uitsluitend nettoverliezen na 2022.

Het lijkt erop dat de energiebedrijven slechte, kortzichtige investeringsbeslissingen hebben genomen, en dat ze nu proberen de belastingbetaler daarvoor te laten opdraaien.

Lees de rest van dat achtergrondverhaal op onze Engelse website.

Meer informatie nodig?

Geplaatst in categorie:
Lang lezen
Geschreven door:
Geschreven door: Bart-Jaap Verbeek
Gepubliceerd op:

Related news

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.