Direct naar inhoud
Milieudefensie / Oscar Stokvis

Buigen of barsten

Hoe Shell Nigeria met een investeringsverdrag onder druk zette om het lucratieve olieveld OPL 245 te bemachtigen

Geplaatst in categorie:
Publicatie
Geschreven door:
Geschreven door: Bart-Jaap Verbeek
Gepubliceerd op:

In 2011 verwierven Shell en het Italiaanse oliebedrijf ENI voor $ 1,3 miljard samen de vergunning om een groot Nigeriaans olieveld te exploiteren. Volgens het Openbaar Ministerie in Italië was hierbij ook sprake van corruptie en zij begonnen een proces. In september 2018 zijn in dit proces in Milaan al twee verdachten door de Italiaanse rechter veroordeeld. De organisaties The Corner House(opens in new window) , Global Witness(opens in new window) , HEDA(opens in new window) en Re:Common(opens in new window) brachten de zaak in Italië aan het rollen en hebben vanwege deze omstreden deal ook in Nederland aangifte gedaan tegen Shell, de huidige CEO Ben van Beurden, en drie oud-bestuurders van Shell.

Tot nu toe is onderbelicht gebleven hoe Shell tussen 2007 en 2011 met een arbitragezaak bij het ‘International Centre for Settlement of Investment Disputes’ (ICSID), een investeringshof in Washington, de Nigeriaanse overheid onder druk heeft gezet om tot een akkoord te komen over olieveld OPL 245. Deze ICSID-procedure was gebaseerd op het Nederland-Nigeria investeringsverdrag (BIT) uit 1992. De zaak had mede tot gevolg dat Shell het grote offshore olieveld tegen zeer gunstige voorwaarden verwierf.

Uit de zaak blijkt ook dat Shell haar complexe bedrijfsstructuur opportunistisch inzet in geschillen. In verschillende rechtszaken tegen Shell trekt het bedrijf de handen af van dochterbedrijven in Nigeria; in deze zaak wordt de link juist gebruikt om bedrijfsbelangen veilig te stellen. ‡‡

SOMO en Milieudefensie reconstrueerden de ISDS-zaak aan de hand van gelekte interne documenten en e-mails.

 

Meer informatie nodig?

Partners

Publicatie

Geplaatst in categorie:
Publicatie
Geschreven door:
Geschreven door: Bart-Jaap Verbeek
Gepubliceerd op:

Gerelateerde content

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.