Direct naar inhoud

Geen VIP-rechten voor multinationals: Kies voor mens en milieu!

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Op dinsdag 22 januari lanceert een coalitie[1] van NGO’s (waaronder SOMO), vakbonden en belangengroepen de campagne ‘Geen VIP-rechten voor multinationals, kies voor mens en milieu!(opens in new window) ‘. Met deze campagne wil de coalitie schaduw-tribunalen voor bedrijven, ISDS (Investor-to-State Dispute Settlement), een halt toe roepen en steun verzamelen voor het VN-verdrag dat in de maak is om multinationals juridisch aansprakelijk te kunnen houden voor mensenrechtenschendingen. De lancering van de campagne zal op 22 januari plaatsvinden voor het Vredespaleis, van 12.15u tot 13.00u. Een ‘flash mob’ van vrijwilligers en activisten gaat voor het Vredespaleis de aandacht vragen voor de campagne en bijbehorende petitie. De campagne is onderdeel van een breed Europees initiatief en zal in verschillende Europese steden op dinsdag van start gaan.

De campagne en de petitie roept de Nederlandse regering en de EU op:

  1. Te stoppen met het afsluiten van nieuwe handelsverdragen met ISDS en zich terug te trekken uit bestaande verdragen met ISDS.
  2. Zich actief in te zetten voor een juridisch bindend VN-verdrag dat de rechten van mens en milieu garandeert en multinationals aansprakelijk stelt voor schendingen.
  3. Om in wetgeving de plichten van bedrijven op te nemen zodat zij wereldwijd mens en milieu respecteren bij hun activiteiten.

Nederland sluit, in Europees verband en bilateraal, nog steeds verdragen af met daarin ISDS-bepalingen enen Europa lobbyt actief voor het voortzetten van deze schaduwtribunalen die de rechtstaat aantasten. Multinationals kunnen er megaclaims indienen tegen staten, wanneer wetten en regels hun winst in de weg zit. Overheden kunnen door de dreiging van enorme claims van bedrijven kopschuw worden om wetgeving verder aan te scherpen.  Zo komen de rechten van consumenten, werknemers, dieren en het milieu in de knel. Desondanks blijven Europese, waaronder Nederlandse, politici de afgelopen jaren pogingen doen om ISDS of een variant daarop verder uit te breiden.

Daarom wil de coalitie definitief afrekenen met ISDS en ervoor zorgen dat er een VN-verdrag komt dat multinationals verplicht wél mensenrechten en het milieu te respecteren. Want wie slachtoffer wordt van schendingen door multinationals heeft nu de grootste moeite om z’n recht te halen. Dit juridisch bindende VN-verdrag voor mensenrechten en bedrijfsleven is al in de maak en de coalitie roept Nederlandse en Europese politici op zich hier actief voor in te zetten.

Steun de campagne en teken hier de petitie.(opens in new window)

 

[1] De coalitie bestaat uit: Dutch Dairymen Board – UDAPT –  Milieudefensie – Nederlandse Akkerbouw Vakbond – Action Aid – FNV – SOMO – Platform Aarde Boer Consument – TNI – Ondernemers van Nu – Vrijschrift – Both ENDS

 

Meer informatie nodig?

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Related news

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.