Direct naar inhoud

Hooggerechtshof VS oordeelt dat de Wereldbank niet immuun is voor vervolging

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

In een historische uitspraak heeft het Amerikaanse Hooggerechtshof (Supreme Court) bepaalt dat de International Finance Corporation (IFC), de investeringstak van de Wereldbank, niet immuun is voor rechtsvervolging. De rechtszaak was aangespannen door een Indiase gemeenschap, voornamelijk vissers en boeren, die nadeel ondervond van de Tata Mundra kolencentrale in de Indiase deelstaat Gujurat.

IFC heeft deze kolencentrale gefinancierd en is in een eerder stadium op de vingers getikt door de zogenaamde Compliance Advisor Ombudsman (CAO), een klachtenmechanisme dat de mogelijke gevolgen van investeringen van IFC tegen het licht houdt en advies geeft over het adresseren van negatieve gevolgen. IFC liet de conclusies en aanbevelingen van de CAO links liggen waardoor de Indiase gemeenschap zich genoodzaakt voelde om een rechtszaak tegen IFC te starten. Lagere rechtbanken in de VS oordeelden eerder dat de IFC immuun is voor rechtsvervolging. Nu het hoogste rechtsorgaan in de VS besloten heeft dat IFC aangeklaagd mag worden, komt gerechtigheid een stap dichterbij voor de Indiërs.

SOMO is betrokken geweest bij deze rechtszaak door samen met andere organisaties en experts een zogenaamde amicus brief(opens in new window) met het Amerikaanse Hooggerechtshof te delen.

Wil je meer weten? Lees het uitgebreidere Engelstalige artikel of lees meer in het Nederlands in dagblad Trouw(opens in new window) .

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Related news

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.