Direct naar inhoud

TTIP en ISDS bedreiging voor eerlijk belastingbeleid voor bedrijven

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Bedrijven gebruiken ISDS, het controversiële mechanisme waarmee bedrijven staten kunnen aanklagen, ook veelvuldig om onder belastingheffingen uit te komen. Dit blijkt uit het nieuwe rapport Taxes on trial: How trade deals threaten tax justice, vandaag gepubliceerd door het Transnational Institute (TNI) en Global Justice Now. Nederland speelt hierbij als belastingparadijs een bijzondere rol: brievenbusfirma’s worden in Nederland niet alleen gebruikt om belasting te ontwijken, maar ook om ISDS-zaken mee te voeren.

In meer dan driekwart van de onderzochte ISDS-zaken zijn het brievenbusfirma’s die de zaken voeren, terwijl het hoofdkantoor niet in Nederland is gevestigd. De Nederlandse investeringsverdragen bieden hier, door de investeringsvriendelijke bepalingen, ruimschoots mogelijkheden voor. Ook wordt er in Nederlandse investeringsverdragen géén uitzondering opgenomen voor belasting. Hierdoor vormt fiscaal overheidsbeleid in verschillende ISDS-zaken het onderwerp van het geschil, zoals het geval is bij Vodafone versus India, Total versus Uganda en ConocoPhillips versus Venezuela. Allemaal geschillen waarbij buitenlandse bedrijven, met behulp van lege Nederlandse brievenbussen, overheden aanklagen voor (nieuw) fiscaal beleid.

Minister Ploumen zei onlangs het ‘onwenselijk’ te vinden dat bedrijven zonder substantiële bedrijfsactiviteiten gebruik kunnen maken van de bepalingen in investeringsverdragen. Van enige concrete stappen om aan het misbruik van Nederlandse investeringsverdragen een einde te maken is echter nog geen sprake.

Belastingontwijking leidt tot steeds meer publieke verontwaardiging. Uit onderzoek blijkt dat áls TTIP getekend wordt, dit zou kunnen leiden tot een enorme toenamen van ISDS-zaken. Nederland staat na de VS (135) met 80 zaken op de tweede plaats van landen van waaruit de meeste ISDS-zaken worden gevoerd. Uit eerder onderzoek van SOMO en TNI is gebleken dat meer dan 70% deze ISDS-zaken door brievenbusfirma’s wordt gevoerd.

Het rapport(opens in new window) wordt gepubliceerd in aanloop naar de volgende TTIP-onderhandelingsronde, van 22-26 Februari in Brussel. Op de agenda staat ook investeringshoofdstuk (over ISDS). ISDS is nog steeds het meest controversiële(opens in new window) onderdeel van het handelsverdrag.

Download hier het rapport Taxes on trial: How trade deals threaten tax justice(opens in new window) .

Partners

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Gerelateerde content

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.