Direct naar inhoud

Taming big Pharma

Hoe verzekeraars farmaceutische bedrijven ertoe bewegen om de toegang tot medicijnen te verbeteren en eerlijke belastingen te betalen

Geplaatst in categorie:
Publicatie
Geschreven door:
Geschreven door: Joseph Wilde-Ramsing
Geschreven door: Esther de Haan
Geschreven door: David Ollivier de Leth
Gepubliceerd op:

Dit onderzoek, in opdracht van de Eerlijke Verzekeringswijzer, beoordeelt de rol van negen als institutionele beleggers in negentien grote farmaceutische bedrijven. Deze bedrijven investeren samen meer dan 14 miljard euro. Aegon en Allianz zijn de grootste investeerders: zij investeren respectievelijk 2,8 en 8,2 miljard euro.

Uit het onderzoek blijkt dat Aegon en Allianz weinig tot niets doen om farmaceutische bedrijven aan te moedigen betaalbare medicijnen aan te bieden. De zeven andere verzekeringsgroepen, Achmea, ASR, Vivat, CZ en Menzis, zijn daarentegen doe dit wel.

Aegon, Allianz, Menzis, NN en VGZ doen weinig of niets tegen belastingontwijking door farmaceutische bedrijven. De Financial Times publiceerde in maart 2018 een artikel over de sterke kloof tussen wat farmaceutische bedrijven zeiden dat ze aan belasting hadden betaald en wat ze eigenlijk hadden betaald. Een onderzoek van Oxfam in september 2018 toonde aan dat apothekers hun winst op grote schaal verplaatsen naar belastingparadijzen. Belastinginkomsten zijn cruciaal voor overheden om publieke diensten zoals de gezondheidszorg en onderwijs te financieren.

Meer informatie nodig?

Publicatie

Bijlagen

Geplaatst in categorie:
Publicatie
Geschreven door:
Geschreven door: Joseph Wilde-Ramsing
Geschreven door: Esther de Haan
Geschreven door: David Ollivier de Leth
Gepubliceerd op:

Related news

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.