Direct naar inhoud

Maatschappelijke organisaties roepen de EU op om de belangen van patiënten en burgers centraal te stellen in de European Health Data Space

Geplaatst in categorie:
Verklaring
Geschreven door:
Geschreven door: Irene Schipper
Geschreven door: David Ollivier de Leth
Gepubliceerd op:

Zeventien maatschappelijke organisaties, waaronder patiëntenorganisaties en vakbonden, roepen de EU-lidstaten en het Europees Parlement op om ervoor te zorgen dat in het definitieve voorstel voor de European Health Data Space (EHDS) een aantal garanties worden gegeven met betrekking tot het gebruik van patiëntgegevens en digitale infrastructuren voor de zorg.  

Hoewel de coalitie positief is over het achterliggende doel van de EHDS – het makkelijk kunnen delen van patiëntengegevens binnen Europa voor primair gebruik – is het essentieel om voorwaarden te stellen aan secundair gebruik van patiëntengegevens en medische data.

Doel van de EHDS is, om de toegang van EU-burgers tot hun eigen gezondheidsdata te verbeteren. Tegelijkertijd lopen patiënten het risico de controle te verliezen over die data, omdat er op dit moment geen toestemming vanuit de patiënt is vereist voor het delen en verdere gebruik van die data.

De EU rolt met dit voorstel dan ook de rode loper uit voor Big Tech bedrijven zoals Amazon, Google en Microsoft. Zij krijgen een ongekende kans om met de gezondheidsgegevens van EU-burgers hun toch al problematische monopolistische marktmacht uit te breiden naar de gezondheidssector.

De ondergetekende organisaties doen daarom een dringend beroep op de EU-onderhandelaars om ervoor te zorgen dat de volgende punten worden opgenomen in het definitieve ontwerp van de EHDS:

  • Joint public statement European Health Data Space (pdf, 286,79 KB)

Meer informatie nodig?

Geplaatst in categorie:
Verklaring
Geschreven door:
Geschreven door: Irene Schipper
Geschreven door: David Ollivier de Leth
Gepubliceerd op:

Related news

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.