Direct naar inhoud
Eurodad

Survival of the Richest

Europe’s role in supporting an unjust global tax system 2016

Geplaatst in categorie:
Publicatie
Geschreven door:
Geschreven door: Jasper van Teeffelen
Geschreven door: Maaike van Diepen (TJNL)
Gepubliceerd op:

Nederland is nog altijd een van de belangrijkste landen in Europa als het gaat om internationale belastingontwijking. Dankzij allerlei regelingen blijft Nederland een belangrijke draaischijf, ook al zegt het kabinet steeds belastingontwijking aan wil pakken. Dat concludeert het laatste Eurodad-rapport Survival of the Richest – Europe’s role in supporting an unjust global tax system 2016.

Meer geheime deals

Eurodad maakt het overzichtsrapport nu voor het vierde jaar op rij. Zeventien EU-lidstaten worden onder de loep gelegd en met elkaar vergeleken. De belangrijkse conclusie is dat het aantal geheime belastingdeals tussen landen en multinationals, zogenaamde sweet heart deals, in 2016 niet is gedaald, maar met 50% is gestegen. Vooral België en Luxemburg sloten een groot aantal van deze verdragen af.

Tove Maria Ryding, directeur van Eurodad: “Het is verbazingwekkend en diep verontrustend dat het aantal geheime deals in Europa explodeert –  alsof het LuxLeaks-schandaal nooit heeft plaatsgevonden. Bij LuxLeaks hebben we gezien dat klokkenluiders bedreigd worden met rechtszaken en gevangenis. Het feit dat er in Europa nu meer dan 1000 sweet heart deals bestaan met multinationals, baart ons zorgen.”

Kroonjuwelen

“Nederland is niet bereid om haar eigen ‘kroonjuwelen’ aan te pakken, zoals de deelnemingsvrijstelling. De Europese Commissie stelde dan ook terecht vast dat Nederland een van de meest schadelijke belastingregelingen in de EU heeft”, stelt onderzoeker Jasper van Teffelen van SOMO. “Ten opzichte van vorig jaar zijn er door de EU, onder Nederlands voorzitterschap,  wel stappen gezet om belastingontwijking te bestrijden, maar Nederland zelf heeft weinig gedaan om haar eigen rol als facilitator van belastingontwijking aan te pakken”.

SOMO schreef samen met Tax Justice Network Nederland(opens in new window) het hoofdstuk over Nederland.

 

Meer informatie nodig?

Geplaatst in categorie:
Publicatie
Geschreven door:
Geschreven door: Jasper van Teeffelen
Geschreven door: Maaike van Diepen (TJNL)
Gepubliceerd op:

Gerelateerde content

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.