Direct naar inhoud

Hidden Profits

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Vorige week onthulde ‘Luxembourg Leaks’ de geheime deals waardoor multinationals op massale schaal belastingen kunnen ontwijken. Nu vergelijkt Eurodad in haar nieuwe onderzoek de praktijken van vijftien EU-landen als het gaat om maatregelen die belastingontwijking moeten aanpakken, en die financiële transparantie garanderen. Het rapport ‘Hidden profits’ concludeert dat de urgente problemen nog steeds niet worden aangepakt, waardoor ontwikkelde én ontwikkelingslanden miljarden euro’s per jaar mislopen.

Indra Römgens, die namens SOMO onderzoek deed voor dit rapport: “We hebben gekeken of de EU-regeringen hun beloftes naleven om belastingontwijking en gebrek aan financiële transparantie te bestrijden, en het resultaat is teleurstellend. De vooruitgang is zeer traag en sommige landen lijken zelfs achteruit te gaan. Terwijl de politieke leiders er niet in slagen om ons belastingstelsel te repareren, ontwijken multinationale ondernemingen belastingen in Europa en ook in de armste landen, waar de inkomsten uit vennootschapsbelasting hard nodig zijn. Dankzij ons falende Europese beleid, kunnen belastingontwijkers zich nog steeds verstoppen.”

Hidden profits

Uit de vergelijking tussen de vijftien Europese landen komt het volgende naar voren:

Beneficial ownership

De EU onderhandelt momenteel intensief over de vraag of ze een einde moeten maken aan anonieme bedrijfsstructuren door de oprichting van een register van de eigenaren van bedrijven en trusts.

“Dit is een cruciaal moment voor financiële transparantie. We weten zeker dat wankele, anonieme brievenbusmaatschappijen en trusts worden misbruikt om belastingen te ontwijken en om geld wit te wassen. De EU-regeringen hebben een unieke kans om een einde te maken aan deze praktijken door de oprichting van een openbaar register van de eigenaren van bedrijven en trusts. Echter, uit ons rapport blijkt dat veel EU-regeringen nog steeds aarzelen om de maatregel – die ze hun burgers hebben beloofd – te nemen en zo de de financiële transparantie te scheppen die nodig is”, aldus Indra Römgens.

Meer informatie

De informatie in het rapport is afkomstig van vijftien Europese organisaties, en werd gecoördineerd door Eurodad.

Download het rapport Hidden Profits.

In een kort filmpje van Eurodad bespreken gemaskerde CEO’s de gevolgen van het EU-initiatief om een einde te maken aan anonieme bedrijfsstructuren door de oprichting van een register van de eigenaren van bedrijven en trusts.

Lees hier de gastblog van Indra Römgens op Follow the money(opens in new window) .

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Gerelateerde content

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.