Direct naar inhoud

Eén jaar na Luxleaks, pakken de meeste EU-landen belastingontwijking nog steeds niet aan

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Een jaar geleden liet het schandaal rond ‘Luxleaks’ de gigantische omvang van belastingontwijking door bedrijven zien, samen met de belangrijke rol die de EU-landen spelen in dit probleem. Vandaag laat het rapport Fifty Shades of Tax Dodging zien dat de meeste EU-landen nog steeds geheimzinnige belastingstelsels faciliteren. “Er is in het afgelopen jaar nauwelijks iets veranderd”, concludeert Katrin McGauran, Tax Justice-onderzoeker bij SOMO.

Fifty shades of tax dodging

De meeste EU-lidstaten uit het rapport, waaronder Nederland, bieden nog steeds bieden volop mogelijkheden voor multinationals en vermogende particulieren om belastingen te ontwijken, en geld te verbergen. Dit heeft veel negatieve gevolgen voor de burgers in ontwikkelingslanden, en in de EU. “Ook de Nederlandse staat loopt geld mis dankzij belastingontwijking door multinationals, zoals door de illegale overeenkomst met Starbucks”, zegt McGauran.

“Dit rapport toont aan dat de maatregelen van EU-landen om belastingontwijking tegen te gaan, onvoldoende zijn geweest. Een jaar na LuxLeaks is er nauwelijks iets veranderd en is het nog steeds wachten op maatregelen en meer transparantie. Voor elke ‘maas in de wet’ die wordt gedicht, verzinnen Europese regeringen nieuwe belastingvoordelen voor bedrijven. We denken dat het de hoogste tijd is voor een eerlijker belastingstelsel”, stelt McGauran.

Highlights

Het rapport constateert o.a.:

Meer informatie nodig?

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Gerelateerde content

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.