Direct naar inhoud

Studenten werken gedwongen aan Sony Playstation 4

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Duizenden studenten van het Xi’an Institute of Technology lopen stage bij Foxconn, zo wordt het officieel genoemd. Zij hebben echter weinig keuzevrijheid, want de studenten verliezen zes punten wanneer zij deze stage niet doen. In de praktijk betekent dat: niet afstuderen. Bovendien past het werk waarop ze worden ingezet, helemaal niet bij hun studie noch het niveau daarvan. Foxconn zegt dat de studenten die werken aan de Sony Playstation 4 dat geheel vrijwillig doen en op elk moment kunnen stoppen. Vergelijkbare misstanden doen zich niet alleen in China voor, ook in Thailand stuit makeITfair op gedwongen arbeid bij studenten.

In het algemeen heerst de opvatting dat het inzetten van studenten door bedrijven in hun fabrieken niet onjuist is. Zij doen tenslotte werkervaring op en dat is toch goed? In de praktijk blijkt het echter vaak te gaan om misbruikconstructies. Ook in de situatie rondom de Sony Playstation 4 die wordt gemaakt in de Yantai-fabriek van Foxconn in China, heeft het bedrijf alle schijn tegen zich. Het lijkt er op dat Foxconn op deze manier haar arbeidstekort op een goedkope manier probeert aan te vullen. Ook de opleiding speelt een rol in het geheel, zij promoot actief deze stage bij de studenten. Onduidelijk is nog of zij daarvoor geld ontvangt.

Stoppen = niet afstuderen

Studenten die beginnen bij Foxconn worden direct ingezet op werk dat niets te maken heeft met het terrein van hun studie en het gewenste niveau van een stage. Zij studeren bijvoorbeeld ‘Finance and Accounting’ en worden ingezet op het verpakken van Playstations, het aan elkaar lijmen van verschillende onderdelen van de spelcomputer en het beplakken met stickers.

“Bovendien geven studenten aan dat hun werktijden en werkzaamheden precies hetzelfde zijn als van reguliere arbeiders, zij moeten ook overwerken en nachtdiensten draaien. Daarbij is het essentieel dat zij niet kunnen stoppen, omdat zij anders niet kunnen afstuderen”, vertelt Irene Schipper, onderzoeker voor makeITfair.

Ook misstanden in Thailand

In de gedragscodes waar elektronicabedrijven zich aan moeten houden, vind je nog niets terug over arbeid door studenten. MakeITfair zet zich in om dit wel in de codes te krijgen om misstanden uit te bannen. Niet alleen in China komen dit soort onwenselijke situaties voor. Op dit moment doet makeITfair onderzoek in de elektronica-industrie in Thailand, waar vergelijkbare misstanden zich voordoen. De onderzoeksresultaten verschijnen begin 2014.

Bron: lees hier [website niet meer online, red.] het artikel van Games in Asia en hier(opens in new window) de reactie van Foxconn en Sony.

Meer informatie nodig?

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Gerelateerde content

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.