Direct naar inhoud

De waarheid over de iPad die schuilgaat achter de leugens van Foxconn

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Vandaag komt “The Truth of the Apple iPad Behind Foxconn’s Lies” uit, een korte video over de arbeidsomstandigheden in de fabriek in Chengdu, waar Foxconn zijn iPads produceert. De video geeft de consumenten van Apple inzicht in de uitbuiting bij Foxconn. Ook gaat hij in op het probleem van gedwongen onteigening van boeren vanwege de investeringen van Foxconn.

Vandaag komt “The Truth of the Apple iPad Behind Foxconn’s Lies” uit, een korte video over de arbeidsomstandigheden in de fabriek in Chengdu, waar Foxconn zijn iPads produceert. De video geeft consumenten van Apple inzicht in de uitbuiting bij Foxconn. Ook gaat het in op het probleem van gedwongen onteigening van boeren vanwege de investeringen van Foxconn. Veel boeren werden gedwongen te verhuizen en de regering betaalt maar een kleine schadeloosstelling. Wat de situatie nog erger maakt, is dat Foxconn – met steun van ambtenaren die vóór de investeringen zijn – huizen bedoeld als herhuisvesting voor de boeren gebruikt als slaaphuizen voor fabrieksarbeiders.

De beelden zijn opgenomen in het voorjaar van 2011, toen SACOM de nieuwe locatie van Foxconn in Chengdu bezocht, waar de productie van de iPad in volle gang is. SACOM bericht over ernstige arbeidsrechtenschendingen en het wrede management. De werknemers maken buitensporig veel (gedwongen) overuren. Ze moeten maaltijden overslaan als ze hun targets niet halen. Ze worden gedwongen meer dan 10 uur staand te werken, mogen niet met elkaar praten en worden blootgesteld aan aluminiumstof, zonder adequate bescherming. Het is ontstellend dat bijna alle werknemers die besluiten bij Foxconn te gaan werken, dat doen op basis van misleidende vacatures (die met overheidssteun worden opgesteld) en een militaire training moeten ondergaan.

Zowel Apple als Foxconn blijven volhouden dat zij hun eigen gedragscode en de lokale wetgeving naleven, ondanks het feit dat NGO’s en media ernstige schendingen van rechten hebben geconstateerd. MakeITfair doet een beroep op de twee bedrijven om verantwoording af te leggen aan de fabrieksarbeiders en aan het publiek. Volgens de geïnterviewden hebben belangrijke klanten zoals Apple vertegenwoordigers in de fabriek om de kwaliteit van de producten en de productiviteit te controleren. Met andere woorden, Apple is op de hoogte van de arbeidsrechtenschendingen bij Foxconn. “Wij hopen dat Apple kan investeren in de controle van de arbeidsomstandigheden van zijn productiemedewerkers,” zegt een mannelijke werknemer van voor in de twintig in de video: “Wij hopen echt dat Apple ons zal helpen en begrijpt wat voor leven wij arbeiders leiden”.

Bij een explosie in de fabriek in Chengdu, op 20 mei, verloren drie werknemers het leven en vijftien raakten gewond. Zes dagen later pleegde een twintigjarige werknemer van de Foxconn-fabriek in Chengdu zelfmoord door van een gebouw af te springen, aldus een nieuwsagentschap in Hongkong. Sinds 2010 hebben 19 jonge werknemers van Foxconn geprobeerd om zelfmoord te plegen; zestien van hen zijn overleden. De Europese campagne makeITfair en het wereldwijde netwerk GoodElectronics deden tijdens een internationale actiedag op 7 mei een beroep op Apple en Foxconn om de arbeidsomstandigheden in de toeleveringsketen te verbeteren.

Bekijk de video met interviews en nieuwe beelden van de Foxconnfabriek in Chengdu en interviews met werknemers.

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Related news

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.