Direct naar inhoud

Foxconn zelfmoorden, over op de orde van de dag?

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Vandaag publiceert de arbeidsrechtenorganisatie SACOM uit Hong Kong een onderzoeksrapport getiteld ‘Workers as Machines; Military Management in Foxconn’. Tussen januari en augustus 2010 deden 17 Foxconn-arbeiders in China een zelfmoordpoging – resulterend in de dood van 13 jonge mensen. Het nieuwe rapport laat zien dat Foxconn en haar grote klanten als Apple, HP en Dell tot op heden hebben gefaald in het effectief en transparant aanpakken van de onderliggende arbeidsomstandigheden bij de Foxconn productiesites. SACOM, GoodElectronics, Bread for All, makeITfair en de International Metalworkers’ Federation dringen erop aan dat de elektronica-industrie leiderschap toont in het nemen van verantwoordelijkheid voor fatsoenlijke arbeidsomstandigheden voor werknemersin de wereldwijde elektronicaketen. Het hervormen van de inkooppraktijken zou een eerste stap zijn.

De algemene conclusie van het rapport van SACOM(opens in new window) (Students and Scholars Against Corporate Misbehaviou) is dat de arbeidspraktijken van Foxconn illegaal en onethisch zijn. SACOM baseert haar conclusies op interviews met 100 Foxconn-arbeiders in Shenzhen en Hangzhou, gehouden tussen 22 mei en 21 september.

Het rapport beschrijft de schrijnende situatie bij Foxconn rondom onder andere loon, werkuren, het managementsysteem, de plannen om de fabriekslocatie te wijzigen, vakbonden, de situatie van werkende studenten en gezondheid en veiligheid.

“Dit is het resultaat van een voortdurende druk van inkopers op hun toeleveranciers om goedkoper te produceren,” zegt Chantal Peyer van de Zwitserse NGO Bread for All. “Een merk als Apple heeft een hoge winstmarge op hardware: meer dan 40%. Maar toeleverancier Foxconn heeft een veel lagere marge van ongeveer 4%, en wordt dus gedwongen om de productiekosten omlaag te brengen. Het resultaat is dat arbeidskosten worden uitgeknepen en arbeiders nooit een leefbaar loon krijgen.”

“De elektronica-industrie moet erkennen dat de problemen bij Foxconn niet op zichzelf staan; de Foxconn zelfmoorden vormen slechts het topje van de ijsberg als het gaat om arbeidskwesties in de wereldwijde elektronicaketen”, zegt Pauline Overeem, coördinator van GoodElectronics. “Foxconn produceert in India, de Tsjechische Republiek, Mexico en andere landen. En Foxconn produceert voor alle grote merken, net als haar concurrenten. Grote merken en hun toeleveranciers moeten hun verantwoordelijkheid nemen voor het naleven van arbeidsrechten en adequate actie ondernemen. Dit is de verantwoordelijkheid van de gehele industrie;een leidende rol hierin wordt verwacht van de duurzaamheidsinitiatieven in deze sector zoals : de EICC (Electronic Industry Citizenship Coalition) en GeSI (Global e-Sustainability Initiative).Om er zeker van te zijn dat arbeidsnormen gerespecteerd worden zijn vrijheid van organisatie en collectief onderhandelen de belangrijkste factoren.”

“De EICC heeft een ‘multi-company task force’ opgezet na de zelfmoorden bij Foxconn eind mei. Het is de hoogste tijd dat de EICC ons laat zien welke actie ze ondernomen hebben, de situatie is urgent en er lijkt nog niets te zijn gebeurd” zegt Irene Schipper, project coördinator van makeITfair.

Zie de uitgebreide persverklaring voor een toelichting op de beschreven thema’s (Eng)

Partners

  • SACOM – Students and Scholars Against Corporate Misbehaviour

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Related news

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.