Direct naar inhoud
SOMO

Schending mensenrechten: onbedoeld maar onvermijdelijk?!

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

De algemene aanname dat het niet anders kan dan dat er mensenrechten worden geschonden, zelfs bij zogenaamde duurzame projecten van de Asian Development Bank lokt vooral ongeloof uit bij SOMO-onderzoekers Mariëtte van Huijstee en Lydia de Leeuw. Beiden waren als expert in niet-juridische klachten mechanismen aanwezig bij de jaarvergadering van de Asian Development Bank in Frankfurt van 2 tot 5 mei.

Glass Half Full?

“Het kan ook anders!”, zegt Mariëtte van Huijstee: “We waren hier aanwezig om de publicatie Glass Half Full onder de aandacht te brengen”.

Glass Half Full is een publicatie van elf samenwerkende ngo’s en academische instituten waaronder SOMO. Het rapport constateert dat, hoewel de indieners na het doorlopen van een klachtenprocedure ongetwijfeld beter af zijn dan bij het ontbreken van zo’n mechanisme, de uitkomst zelden een adequate oplossing biedt voor de schade die mensen en gemeenschappen opliepen naar aanleiding van zogenoemde ‘ontwikkelings’-projecten.

Veel van de aanbevelingen in dit onderzoek kunnen meegenomen worden door ontwikkelingsbanken als de Asian Development Bank. Met als uiteindelijk doel om niet alleen achteraf hulp te bieden aan mensen en gemeenschappen van wie de rechten geschonden zijn, maar om deze juist tíjdens het ontwerp en de uitvoering van een project te betrekken. “De instelling dat ‘waar gehakt wordt vallen spaanders’ is onbegrijpelijk als het gaat om mensenrechten”, zegt Mariëtte.

Tijdens deze jaarvergadering werd ook een panelsessie georganiseerd door het klachtenmechanisme van de Asian Development Bank. Mariëtte: “Hierin zat ook Dr. Korinne Horta van Ungewald. Zij verwees meerdere malen naar Glass Half Full en de aanbevelingen hierin. Dit zorgde voor veel steun vanuit de zaal. We hebben nadien met veel aanwezigen gesproken die ook interesse hadden in een exemplaar van het rapport. De grote interesse in dit rapport geeft moed en een beetje vertrouwen.”

20160504-tweet-lydia-glass-half-full

Jaarlijks komen de klachtenmechanismen van de verschillende ontwikkelingsbanken bij elkaar in hun eigen jaarvergadering. SOMO en de co-auteurs van een Glass Half Full zijn uitgenodigd om samen de agenda van de volgende jaarvergadering (Manilla, september 2016) vorm te geven. Mariëtte: “De interesse is er, het gesprek is gestart, dat is een kleine stap in de goede richting. En het is duidelijk dat Glass Half Full nu al een begrip aan het worden is’.

Tijdens het forum werd er een protest georganiseerd door Ungewald. SOMO deed hier aan mee:

20160502-tweet-nezir-glass-half-full

Meer informatie nodig?

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Related news

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.