Foto:Rainforest Action Network

“Ons leven is drastisch veranderd sinds het palmoliebedrijf ons land inpikte: we konden water uit onze bron drinken, fruit en hout verzamelen in het bos en onze eigen groenten telen. Nu moeten we alles in de winkel kopen, zelfs het water”, zegt een vrouw uit een Indonesisch dorp dat nu bijna volledig omringd is door palmolieplantages. Het SUPPLY CHA!NGE Consortium, waarin SOMO deelneemt, concludeert dat de palmolieketen nog steeds erg problematisch is.

GLOBAL2000, het ‘Oostenrijkse Milieudefensie’ en consortiumlid, publiceert vandaag over het onderzoek naar de misstanden in de Indonesische palmoliesector. “In één geval verkocht een lokale leider het gemeenschappelijke bos aan een palmoliebedrijf, zonder medeweten van de dorpelingen. In reactie daarop staken dorpelingen een houtkapmachine van het bedrijf in brand. Twee weken later bestormden tweehonderd politie-agenten het dorp en sloegen er massaal ruiten en deuren in. Twintig mensen werden gearresteerd en in de gevangenis mishandeld, om  zo een bekentenis af te dwingen”, zegt Martin Wildenberg van GLOBAL2000.

Steun voor het VN-verdrag

“Terwijl enorme vrijwillige initiatieven zoals de RSPO al meer dan tien jaar bezig zijn om de problemen in de palmolie sector aan te pakken blijft fatsoenlijk geproduceerde palmolie nog steeds uit zicht. We roepen daarom de Europese Commissie op om het initiatief voor een nieuw en bindend VN-verdrag rond bedrijven en mensenrechten te steunen. Dit verdrag zou bedrijven moeten verplichten om voldoende maatregelen te nemen om mensen en het milieu te beschermen, los van waar bedrijven actief zijn, of waar ze hun grondstoffen vandaan halen”,  zegt Sanne van der Wal van SOMO.

Het consortium start daarom vandaag met een petitie om handtekeningen in heel Europa op te halen. Palmolie is vaak een ingrediënt in koekjes, ijs, chocola, margarine, kant-en-klaarmaaltijden en vleesvervangers.

SOMO is onderdeel van de Treaty Alliance.