Direct naar inhoud
Hugues Draelants

Nipte meerderheid voor CETA in Tweede Kamer

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

De Tweede Kamer heeft deze week met een kleine meerderheid ingestemd met CETA, het handelsverdrag tussen de EU en Canada. Mogelijk strandt CETA binnenkort alsnog in de Eerste Kamer.

CETA: Claimrecht voor Canadese multinationals

De afgelopen jaren heeft SOMO meerdere malen via onderzoek aan politici en media getoond welke negatieve gevolgen CETA kan hebben, vooral waar het gaat om het geschillenbeslechtigingsmechanisme (ICS) dat in werking treedt zodra alle lidstaten CETA hebben goedgekeurd. Met dit handelsverdrag krijgen Canadese investeerders in Nederland een sterk middel in handen om de Nederlandse overheid voor miljarden aan te klagen ze zich belemmerd voelen door overheidsbeleid, zoals klimaatmaatregelen of afspraken over kinderopvang. In de publicatie ‘CETA: Claimrecht voor Canadese multinationals‘ belicht SOMO de mogelijke gevolgen hiervan voor Nederlands beleid over kinderopvang, gaswinning en woningmarkt. Eerder liet SOMO zien hoe Amerikaanse bedrijven via een sluiproute gebruik kunnen maken van CETA.

CETA: Sluiproute voor Amerikaanse multinationals

Inhoudelijke behandeling in Eerste Kamer

Of CETA er echt doorkomt blijft nog even spannend, mede omdat het verdrag in de Eerste Kamer nog geen meerderheid heeft. Het is zeer goed mogelijk dat de door SOMO onderzochte punten hier nog aan de orde komen. In andere Europese landen moet CETA ook nog door het parlement geloodst worden. Pas als elke lidstaat heeft ingestemd, treedt het verdrag definitief in werking.

De verdeeldheid over CETA laat zien dat er meer aandacht is voor de brede gevolgen van grote handelsverdragen. Ook de mechanismes om geschillen over investeringen te beslechten (ICS in het geval van CETA, ISDS in andere gevallen) moeten het daarbij ontgelden, omdat die de positie van multinationals verder versterken en democratisch beleid voor bijvoorbeeld klimaat en duurzaamheid ondergraven of onmogelijk maken. Lees alles over CETA in ons dossier.

Meer informatie nodig?

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Gerelateerde content

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.