Direct naar inhoud
Marco Verch CC2.0 via Flickr

Moderna-rapport SOMO zet aan tot verandering

Gepubliceerd op:

Afgelopen juli onthulde SOMO de belastingontwijkingsconstructies van coronavaccinproducent Moderna. Moderna bleek zijn winsten weg te sluizen via een dochteronderneming in Zwitserland en het moederbedrijf in de Amerikaanse staat Delaware.

“Een schande”, noemt Vincent Kiezebrink, onderzoeker bij SOMO het. “Als samenleving betalen we driedubbel: we financieren het onderzoek naar vaccinontwikkeling, betalen te hoge prijzen voor de aanschaf van die vaccins en vervolgens gebruikt Moderna ook nog belastingconstructies om vennootschapsbelasting te ontwijken.”

Dat werd ook door anderen opgemerkt. Na publicatie werd Kiezebrink benaderd door de budgetaire controlecommissie van het Europees Parlement die werkt aan een motie om Europese publieke aanbestedingen openbaar te maken. Het rapport is belangrijke bewijslast voor de noodzaak van een dergelijke motie. Op dit moment is er geen parlementaire controle mogelijk op dit soort Europese contracten. De motie wordt binnenkort aan het Europees parlement voorgelegd.

Parlementaire vragen

Na publicatie van het onderzoek werden vragen gesteld in het Europees parlement door Paul Tang, Aurore Lalucq en Miguel Urbán Crespo. Ook in het Zwitsere en Italiaanse parlement leidde de bevindingen tot vragen.

Voor het Zwitsere parlementslid Stefanie Prezioso was het onderzoek zelfs aanleiding om zich actief aan te sluiten bij de Europese ‘Day of Shame’ die op 13 oktober georganiseerd werd tijdens de WTO-onderhandelingen over de opschorting van de patenten op coronavaccins binnen het TRIPS-verdrag. De Europese Unie lobbyt fel tegen de zogenaamde TRIPS-ontheffing of patent waiver.  Kiezebrink was een van de sprekers tijdens de conferentie op deze “Day of Shame”.

Top over intellectueel eigendom en toegang tot medicijnen

Ook klopten andere organisaties bij SOMO aan die streven naar betaalbare en toegankelijke medicijnen. Kiezebrink presenteert het Moderna-onderzoek op de tweede internationale top over intellectuele eigendomsrechten en toegang tot medicijnen (GSIPA2M). De top, georganiseerd door ITPC en Make Medicines Affordable, vindt plaats van 14 to 21 november. Aanmelden kan via deze pagina(opens in new window) .

Meer informatie nodig?

Gepubliceerd op:

Related news

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.