Direct naar inhoud
Mariano Mantel CC2.0 via Flickr

Winsten Modernavaccin weggesluisd naar belastingparadijzen

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Vaccinproducent Moderna heeft een structuur opgetuigd om zijn winsten weg te sluizen naar belastingparadijzen. Het farmabedrijf gebruikt daartoe een dochteronderneming in Zwitserland en het moederbedrijf in de Amerikaanse staat Delaware, blijkt uit onderzoek van SOMO in samenwerking met Wemos. De Europese Unie bestelde al voor 10,3 miljard dollar aan Moderna-coronavaccins, de Verenigde Staten voor 7,5 miljard dollar.

Moderna’s free ride

“Een schande”, aldus Vincent Kiezebrink, onderzoeker by SOMO. “Als samenleving betalen we driedubbel: we financieren het onderzoek naar vaccinontwikkeling, betalen te hoge prijzen voor de aanschaf van die vaccins en vervolgens gebruikt Moderna ook nog belastingconstructies om vennootschapsbelasting te ontwijken.”

Belastingroute via Zwitserland

Uit een gelekt contract tussen Moderna en de Europese Commissie blijkt dat de rekeningen voor door de EU bestelde vaccins worden voldaan aan een recent opgerichte dochteronderneming in Basel. Zwitserland is berucht om zijn lage belastingtarieven en geheime belastingregelingen. Het is hierdoor onmogelijk om te achterhalen hoeveel belasting Moderna daadwerkelijk betaalt in Zwitserland.

Patenten in Delaware

Daarnaast staan de patenten op het vaccin geregistreerd in Delaware, een waar patentenparadijs. Delaware heft geen belasting op inkomsten uit immateriële activa zoals patenten. Een groot deel van de door Moderna behaalde winst wordt hoogstwaarschijnlijk met behulp van royaltybetalingen voor het gebruik van patenten naar Delaware verschoven, waar deze laag belast wordt.

Torenhoge winstverwachtingen

In totaal staan er voor 2021 en 2022 bestellingen uit voor 1,5 miljard doses van het Moderna-vaccin, waarvan 460 miljoen doses voor de EU en 500 miljoen voor de VS. Dat kost de Europese Unie 10,3 miljard dollar en de Verenigde Staten 7,5 miljard dollar. Geschat wordt dat het bedrijf alleen al in 2021 rond de 18,4 miljard dollar aan inkomsten uit de verkoop van coronavaccins genereert.

De door SOMO berekende winstmarge ligt op 44 procent per dosis, waardoor de winst voor 2021 naar schatting 8 miljard dollar is. Ondanks deze hoge winstmarge heeft het bedrijf laten doorschemeren de vaccinprijzen na de pandemie waarschijnlijk te zullen verhogen.

Meer informatie nodig?

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Related news

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.