Direct naar inhoud
James Genchi via Unsplash

Keep watching

De structuren die ViacomCBS gebruikt om belasting te ontwijken

Geplaatst in categorie:
Publicatie
Geschreven door:
Geschreven door: Maarten Hietland
Gepubliceerd op:

ViacomCBS, een international mediaconglomeraat, bereikt met zijn tv-kanalen, films en programmma’s ongeveer 700 miljoen consumenten in meer dan 180 landen. Ongeveer 24% van de totale inkomsten van de onderneming is afkomstig van licencering van tv- en filmrechten buiten de Noord-Amerikaanse markt. Door met IP-licentierechten te schuiven, heeft ViacomCBS in meerdere landen miljarden dollars aan belasting kunnen ontwijken.

Mediabedrijven zoals Disney, Netflix en ViacomCBS produceren digitale content zoals televisieshows, films en abonnementskanalen. Al deze immateriële “goederen” worden beschermd door intellectuele eigendomsrechten (IPs), en staan op de balans als “immateriële activa”.

Deze immateriële activa kunnen van nature gemakkelijk van de ene land naar het andere worden overgebracht. Dit betekent dat ondernemingen die op deze immateriële activa steunen, gemakkelijk een groot deel van hun wereldwijde winst naar belastingparadijzen kunnen verschuiven, waar het grootste deel van hun winst onbelast blijft. De internationale belastingregels houden op dit moment onvoldoende rekening met de belasting van waardecreatie via deze immateriële activa.

4 miljard US$ aan belastingontwijking

Bijna twee decennia lang heeft ViacomCBS Nederland gebruikt om winstbelasting in de Verenigde Staten te ontwijken. Via de constructie met Nederland is het bedrijf erin geslaagd in totaal US$ 4 miljard aan Amerikaanse vennootschapsbelasting te ontwijken. Daarnaast loopt de Britse overheid bijna US$ 1,2 miljard mis.

Uit analyse van de jaarverslagen bleek dat de Nederlandse overheid vanaf 2002 afspraken maakt met ViacomCBS. Deze rulings geven ViacomCBS de rechtszekerheid dat hun Nederlandse inkomsten hier slechts marginaal belast zullen worden. De specifieke afspraken met het bedrijf houden in, dat slechts over een klein deel van de belasting moet worden betaald. Zo heeft ViacomCBS door de oprichting van doorstroomvennootschappen in Nederland internationale belastingconstructies kunnen opzetten die miljarden dollars aan inkomsten onbelast laten.

Publicatie

Geplaatst in categorie:
Publicatie
Geschreven door:
Geschreven door: Maarten Hietland
Gepubliceerd op:

Gerelateerde content

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.