Direct naar inhoud
Chräcker Heller via Pixabay

Mediagigant ViacomCBS ontwijkt minstens $4 miljard aan winstbelasting via Nederland

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Geschreven door:
Geschreven door: Maarten Hietland
Gepubliceerd op:

In de periode 2005-2019 heeft het Amerikaanse mediabedrijf ViacomCBS via Nederland voor minstens US$ 4 miljard aan belasting ontweken. Dat blijkt uit het nieuwste SOMO-rapport ‘Keep watching. The tax avoidance structures of ViacomCBS(opens in new window) ‘, waarin uitvoerig de structuren worden beschreven waarmee het bedrijf belasting ontwijkt via Nederland en het Verenigd Koninkrijk.

Keep watching

Verreweg het grootste deel van de programma’s van ViacomCBS worden gemaakt in de Verenigde Staten. De uitzendrechten zijn verplaatst naar landen met gunstige belastingregimes (Nederland, Luxemburg, Barbados, Curacao en Bermuda), waardoor een groot deel van de opbrengsten niet terug gaan naar de VS. Tussen 2002 en 2019 liet het bedrijf US$ 32,5 miljard van zijn inkomsten via Nederlandse doorstroomvennootschappen lopen.

Gunstige afspraken met de Nederlandse belastingdienst

Door middel van een afspraak met de Nederlandse belastingdienst, wordt in Nederland maar 0,8% van de inkomsten die ViacomCBS uit royalties ontvangt, belast. Nederland, waar bovendien uitgaande royaltybetalingen vaak helemaal niet worden belast, vervult een cruciale rol in de internationale belastingconstructie van het bedrijf. Zo kan uiteindelijk het grootste deel van de royalty-inkomsten onbelast worden weggesluisd naar landen als Bermuda, de Bahamas, Luxemburg en Curacao.

“Nederland haalt hier voor een paar miljoen aan belastinggeld per jaar mee op, maar ontzegt andere landen miljarden aan belastinginkomsten, geld dat hard nodig is om de economische gevolgen van de corona-crisis op te vangen”, zegt SOMO-onderzoeker Maarten Hietland.

Gegoochel met beeldrechten

In 2015 en 2019 werden de beeldrechten via diverse omwegen verkocht aan een dochteronderneming in het Verenigd Koninkrijk. Door deze constructie kan ViacomCBS de komende jaren naar verwachting minimaal US$1,2 miljard aan belasting ontwijken in het Verenigd Koninkrijk.

Maarten Hietland: “Terwijl overheden steeds lagere belastingen vragen van multinationals en met elkaar concurreren om ‘aantrekkelijk’ te zijn voor grote, internationale bedrijven, komen alleen de laatsten als echte winnaars uit de bus. Internationale samenwerking kan ervoor zorgen dat multinationals een eerlijker deel gaan betalen, zodat er meer middelen zijn voor het verzachten van de gevolgen van de corona-pandemie, voor zorg en voor onderwijs.”

Over Viacom

De mediagigant ViacomCBS is bekend van tv-kanalen als Nickelodeon en MTV, kaskrakers als Titanic en Spongebob en series als Star Trek. Het bedrijf kent een geschiedenis van fusies en splitsingen. In 2005 gingen Viacom en CBS uit elkaar, om in december 2019 weer één bedrijf te worden. Het SOMO-onderzoek kijkt naar de afzonderlijke en gefuseerde bedrijven voor de periode 2002-2019.

 

Constructie die CBS gebruikte in de periode 2005-2010.

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Geschreven door:
Geschreven door: Maarten Hietland
Gepubliceerd op:

Gerelateerde content

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.